God Jul önskar Spanaren alla sina läsare – och särskilt de snälla barn som gjort vårt arbete till en fröjd sedan starten. 

Under granen har vi lagt några paket till Anneli Hulthén och några andra som vi hoppas ska komma till nytta i framtiden.

Du som också vill tomta våra politiker och makthavare: skicka in ditt julklappsförslag till: redaktionen@spanaren.se

Teckningar: Raymond Ståhl

Anneli
Till Anneli Hulthén (S)

En burk huvudvärkstabletter

Anneli blev så upprörd över Daniel Suhonens bok om maktspelet och intrigerna kring Håkan Juholt att hon nästan fick ont i huvudet. ”Det som sägs i förtroliga samtal skall vara förtroligt och det som sägs i partistyrelsens verkställande utskott är inte offentligt”, sa hon då. Förhoppningsvis kommer hon att få användning för julklappen många gånger under det kommande året.

 

Pelle

 

Till Pelle Berglund (S)

En prenumeration på Platsjournalen

Pelle har sagt upp sig från ordförandejobbet i Överförmyndarnämnden där han haft en grundlön på  57 660 kronor i månaden. När arvodet nu halveras från årsskiftet har Pelle valt att gå ner i arbetstid – från en dag i veckan till noll – och plocka ut en pension på 36 000 i månaden i fyra år. Det tycker han att han är värd eftersom han inte tror sig om att kunna få ett vanligt jobb efter att ha varit med i politiken sedan 1971. Pelle! Repa mod! Du duger! Tro på dig själv! Läs Platsjournalen varje vecka, sök jobb, ge inte upp, bli en vanlig människa! Det är aldrig för sent! Kom i håg: I nödfall finns det jobbcoacher.

Anna

 

Till Anna Johansson (S), infrastrukturminister

En Guldpenna

Med sin namnteckning gav hon klartecken för  Bostadsbolagets vd Bertil Rignäs att låta kommunen betala hans klänningsinköp som lunch. ”Vi kommer knappast att gå in och ställa frågor om varje kvitto”, sa Anna vars namnteckning således även i framtiden kommer att vara guld värd. Det tycker vi ska synas på pennan i hennes hand.

 

Johan

 

Till Johan Nyhus (S)

En Pinocchio-docka

Som en påminnelse om risken för att Johan än en gång får stå med lång näsa därför att han varken tänker på vad han säger eller på vad han har sagt. Som före valdagen, då han sa att folkomröstningen om trängselskatt måste nå över 70 procents valdeltagande för att tas på allvar och att hans linje skulle vinna. Valdeltagandet blev 73,4 procent och 57 procent röstade emot Johan och trängselskatten. Då sa han något som ingen hört förut: ”Jag har hela tiden sagt att folkomröstningen var meningslös.

Göran

 

Till Göran Sylvesten (Higabs vd)

En spargris

Kommunstyrelsen har beslutat att Higab ska ta hand om det förfallna hus som går under namnet Kinesiska muren. Detta utan att ange vad det får kosta att rusta upp fastigheten så den inte sjunker ner i leran eller så den blir farlig för de människor som vistas där. Beräkningarna visar på att det kommer att ge ett hål i Higabs kassa på minst 40 miljoner som ingen hyra i huset någonsin kommer att kunna täppa till. Så nu får Göran börja spara och vara mindre generös med att ge bort billiga lokaler till sina styrelsemedlemmar.

Anneli2

 

Till Anneli Snobl, vd Framtiden

Ett väl förslutet topphemligt paket med medieträning 

Det hade avslöjats att fyra kommunala bostadsbolag i Framtidenkoncernen registrerat känsliga uppgifter om 1 500 hyresgäster i hemliga register. Då visste inte Anneli vad hon skulle göra och därför köpte hon dyra råd av pr-byrån JKL som föreslog att hon skulle trilskas och förhala granskningen för att få journalisterna att tröttna. Till sist tvingades hon ändå försäkra att detta, som aldrig skulle ha gjorts, i vart fall inte skulle upprepas.  Och hon förklarade att hon inte velat medverka till att klarlägga skandalen eftersom ”journalister vinklar så att inte sanningen kommer fram”. För att undvika både dyra och dåliga råd och vinklande journalister innehåller vårt hemliga paket världens bästa medieträning: Säg som det är!

Johnny

 

Till Johnny Magnusson (M)

En t-shirt med texten ”sur gubbe”

Johnny har visat självinsikt genom sitt uttalande om äldre herrar bland göteborgare som bråkar för att de har för litet att göra.

 

 

Lisbeth

 

Till Lisbeth Boëthius (M)

En t-shirt med texten ”Jag är inte politiker av ideella skäl” 

Lisbeth, vice ordförande i överförmyndarnämnden, som  uppburit ett arvode på 56 660 kronor i månaden för ett jobb som kan ta någon dag i veckan, säger sig ha förståelse för att gode män, under hennes fögderi, är sura då de, som ju gör jobbet, sliter mer för mindre ersättning. Det är skillnad det, sa Lisbeth. ”De tar ju på sig ett beundransvärt  ideellt arbete. Det går inte att jämföra med mitt.” En av de saker Lisbeth arbetade med på sitt kontor hos överförmyndarnämnden var att få Martin Wannholt petad från valberedningens (M) förslag till ledamöter i kommunstyrelsen. Rent professionellt alltså.

rank

 

Till Frank Andersson (S)

En röd matta

Frank har som sjukvårdspolitiker bara behövt ringa ett samtal för att  sjukvården ska rulla ut röda mattan för honom och hans kompisar – förbi alla sjukvårdsköer. Med en egen röd matta kommer han att kunna rulla ut den för alla göteborgare.

 

 

 

Föregående

Pant på seniorkorten

Nästa

Grattis alla vinnare - här är årets utmärkelser