Sahlgrenska Universitetssjukhusets, SU, ekonomiska resultat för 2024 uppgår till -537 miljoner kr (-1 274 miljoner kr för 2023).
– Tack vare gemensamma insatser och engagerade medarbetare har den negativa ekonomiska trenden i början av året vänt, heter det i årsredovisningen, som sjukhusstyrelsen fastställde på fredagen.

Det tidigare uppsatta målet om en ekonomi i balans från och med årsskiftet 2024/2025 nåddes således inte.
”Sammantaget förklaras negativa budgetavvikelser främst av högre personalkostnader och högre kostnader för tjänster och material än budgeterat”, framgår av årsredovisningen.

På offensiven för att bli Europas ledande universitetssjukhus
Sjukhuset är fortsatt på offensiven och strävar nu mot att under 2032 bli Europas ledande universitetssjukhus. Denna strävan genomsyrar sjukhusets hela arbete under det gångna året.
Detta reflekteras tydligt i årsredovisningen för 2024. Det var i juni 2024 som sjukhusledningen beslutade om 20 milstolpar för att stödja arbetet att nå positionen som Europas ledande universitetssjukhus 2032.
SUs väg dit ska möjliggöras genom att följa de strategier, som styrelse och ledning då antog.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset 6.0
Sjukhusets omställningsaktiviteter samlas i ”Program Sahlgrenska Universitetssjukhuset 6.0”, som stöttar och löper parallellt med arbetena i den ordinarie linjeorganisation. För att nå målet ” Europas ledande universitetssjukhus” behöver SU samla och samordna allt pågående och kommande omställningsarbete i programmet, 6,0, som utgår från:
1. Uppdrag SU
2. Vårdmodell
3. Digitalisering
4. Operativ modell
5. FoUUI
6. Sahlgrenska Life

BouBou Hallberg Sahlgrenska
BouBou Hallberg, sjukhusdirektör

Halvvägs mot miljöcertifiering
Årets externa miljörevision visade att Sahlgrenska Universitetssjukhuset har nått halvvägs till målet att hela sjukhuset ska vara miljöcertifierat senast 2025.
Regionfullmäktige har beslutat att alla förvaltningar och bolag inom VGR med komplex miljöpåverkan ska vara miljöcertifierade enligt ISO 14001 senast 2025.

”Mer samverkan nödvändig i omställningen”
Sahlgrenska Universitetssjukhuset befinner sig i en omställning av hälso- och sjukvårdssystemet, för ökad användning av mobila vårdformer, digitala arbetssätt och hälsofrämjande insatser.
”Men mer samverkan behövs”, påpekas i årsredovisningen.
Ett antal mål har fastställts, bl.a.:
• Korta köer
• Arbete för ökad psykisk hälsa
• God vård på rätt nivå för Västra Götalands invånare

Låt medarbetarna svara för och driva förändringsarbetena
En central strategi i SUs arbete är att bättre ta tillvara personalens kompetens och låta medarbetarna identifiera, ansvara för och driva förändringsarbetena. Det kan ske på olika sätt och resultatet blir bättre produktivitet med ökad kapacitet i vården.

SUs grunduppdrag
Grunduppdraget avser den vård, utbildning och FoU som bedrivs inom respektive kategori, akut och planerad, öppen- och slutenvård samt uppdraget som universitetssjukhus.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedriver specialiserad vård inom länssjukvård och högspecialiserad vård.
Målgruppen är invånarna i Västra Götaland och, enligt samverkansavtal, invånare i Region Halland, Region Värmland och norska Östfold samt personer som enligt EU-direktiv/förordningar och/eller svensk lag har rätt till vård i Sverige.

SUs särskilda uppdrag
SU har som universitetssjukhus ett särskilt uppdrag i Västra Götalandsregionens sjukvårdsstruktur liksom för regionens utveckling och tillväxt. Det består av två delar som är starkt sammankopplade och har sin utgångspunkt i den kliniska vardagen; forskning och utveckling samt beredskap att ständigt kunna bistå regionens övriga sjukvårdsenheter vid särskilt komplicerade och utsatta behandlingssituationer (”sista utposten”).
I uppdraget ingår också kunskapsspridning till regionens övriga sjukvård. Under året har kontakter tagits med andra sjukhus, regioner och länder. Bl.a. Oslo Universitetssjukhus, Skånes Universitetssjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset som alla har strategier och arbeten kring specialistvård i hemmet.Sahlgrenska Universitetssjukhuset rankas av Vetenskapsrådet som bäst i landet avseende kliniska forskningens kvalitet.
Forskning, utveckling, utbildning och innovation (FoUUI) är ett av SUs kärnuppdrag.

Forskningstidens mål att nå 100 procent
Beviljad forskningstid är en mycket viktig faktor för framgångsrik forskning, där 57 procent av verksamheterna anger att de beviljar 100 procent av ansökt forskningstid. Övriga 43 procent av verksamheterna har lägre beviljandegrad.
Arbete pågår för att öka beviljandegraden av önskad forskningstid, där målsättningen är 100 procent.

Färre som disputerat
Antalet disputerade (74) och antal nya docenter (38) är något lägre än föregående år.
SU 2024 rankades som det bästa AT-universitetssjukhuset i landet.

Merkostnader för Millennium
De kostnader sjukhuset lagt ner i arbetena med Millenium uppgår till 18,5 miljoner kr.

Antalet medarbetare måste minska
Sjukhuset hade ca 17 400 månadsanställda, en minskning med 1,9 procent mot föregående år.
Antalet nettoårsarbetare var ca 15 300, en minskning med 1,6 procent från 2023.
”Antalet medarbetare måste fortsätta att sjunka för nå en ekonomi i balans”, konstateras i årsredovisningen för 2024.

Jeppe Højholt Medtronic
Jeppe Højholt, Medtronic.

Samverkan och partnerskap
SU fortsätter att etablera samarbeten och partnerskap till exempel med samarbeten med AstraZeneca, CCRM Nordic och Sahlgrenska akademin. Sedan längre finns ett samarbete med Chalmers. Under 2024 har sjukhuset även fortsatt att utöka sitt internationella engagemang och som exempel kan nämnas ett strategiskt partnerskap med National University Health System (NUHS) i Singapore.

Inleder samarbete med multinationellt medicinteknikföretag
SU har nu även undertecknat en avsiktsförklaring om ett strategiskt samarbete med Medtronic för att utveckla framtidens vård. Det är det första blivande partnerskapet med ett medicinteknikföretag.
– Samarbetet är en möjlighet som kommer att ge en bättre vård till patienter i Västra Götaland och hela landet, säger Boubou Hallberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Det skall ses som ett steg i arbetena mot målet om att bli Europas ledande universitetssjukhus, lagom till SUs 250 års jubileum år 2032.
– Vi använder och utvecklar AI, digital teknik och banar väg för nya metoder för behandling som kommer att förbättra vårdleveransen i Sverige, säger Jeppe Højholt, Regional Sr Director, Medtronic.
Medtronic är ett multinationellt medicinteknikföretag med över 95 000 medarbetare i hela världen. Huvudkontoret ligger i Minneapolis i Minnesota, USA.