Markus Bylund SKR
Markus Bylund.

Ett av Europas största IT- och verksamhetsutvecklingsprojekt för vårdinformation pågår nu hos nio regioner. Systemet är svenskutvecklade Cambio Cosmic.
När det är infört kommer 17 av Sveriges 21 regioner att arbeta i journalsystemet.
– Det innebär att nästan hälften av Sveriges befolkning kommer att använda samma journalsystem, berättar för Spanaren Markus Bylund på SKR i Stockholm.

Markus Bylund är sektionschef för digitalisering och förnyelse hos SKR, Sveriges och kommuner och regioners organisation i Stockholm. Han har en nyckelposition för utvecklingen av landets IT-samverkan inom vården.

Information finns – men nås inte av alla som behöver den
”Informationen i vården finns men nås inte av alla som behöver den. Patientsäkerheten riskeras, varnar VGR i en beslutshandling hos Västra Götalandsregionens fullmäktige.
”En förändring är nödvändig”, fastslår VGR.
SKR är inne på samma linje i ett inlägg i tidningen Dagens Medicin:
”Det finns en enorm outnyttjad potential i användningen av de digitala lösningar som regionerna redan äger”.
”Men i vården och omsorgen är det fortfarande långt kvar till samverkande system, enkel tillgång till rätt information för medarbetare, och stöd till full delaktighet och insyn för patienter”.

”Samarbeten sparar resurser – och pengar”
Det pågår emellertid sedan länge omfattande samarbeten kring vårdinformationen på flera håll i landet.
– Samarbetena sparar resurser då de ger skalfördelar i drift, förvaltning och fortsatt utveckling, säger Markus Bylund.
Han beskriver för Spanaren några centrala samarbeten mellan olika vårdgivare, mellan regioner/kommuner och vårdgivare och med målgruppen landets invånare.

Millenium i Region Skåne och VGR
I Millennium sker ett visst erfarenhetsutbyte mellan VGR och Region Skåne, men de upphandlar och utvecklar vårdinformationssystemet var för sig.
Millennium ska enligt VGR bli det nya huvudsakliga IT-stödet i vården och navet i en ny, gemensam vårdinformationsmiljö.
Millennium initierades 2018 med VGRs avtal med Cerner Sverige AB, ett bolag i amerikanska Oracle. Millennium beskrivs av VGR som en viktig del av Regionens digitaliseringsresa för många år framåt.

Professionen vill bromsa utrullningen
Utvecklingen hos VGR av Millenium kan beskrivas som en knagglig resa med många hinder och problem. Det har fört med sig att några läkare och fackföreningar hos VGR på sistone krävt att införandet måste senareläggas.
Den gällande planen är dock att Millennium ska införas den 12 november 2024.
För VGR:s del går Södra Älvsborgs sjukhus, Närhälsan, Regionhälsan, delar av Regional laboratoriemedicin samt Fastighet, stöd och service samtidigt över till Millennium.
I den övergripande tidplanen går även kommuner och privata vårdgivare över till Millennium i de delar som rör samverkan och informationsutbyte kring en patient. Något som kommunerna nu begär att få skjuta på.
– Tidplanen för VGR:s verksamheter kommer inte att påverkas i och med begäran, säger Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Systemet beräknas kosta 5,5 miljarder
Fullt utbyggt omfattas Millennium av Västra Götalandsregionen organisation, de privata vårdgivarna med avtal med VGR och de 49 kommunerna i Västra Götalands län.
Målet, som det beskrivs av Västra Götalandsregionen, är att skapa en hållbar och modern vårdinformationsmiljö som ska förenkla samverkan mellan vårdgivare. För medarbetare i vården i VGR blir systemet Millennium det huvudsakliga IT-stödet. Kostnaden är beräknad till 5,5 miljarder kr.

Nio regioner samverkar i svenskutvecklade Cambio Cosmic
Sedan ett antal år pågår ett arbete för gemensamt införande av journalsystemet Cambio Cosmic, som på 90-talet utvecklades av två Linköpingsstudenter. Systemet har i dag amerikanska ägare.
Samarbetet kallas Sussa, Strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer, och omfattar de nio regionerna Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Halland, Norrbotten, Sörmland, Västerbotten, Västernorrland och Örebro län.
– Sussa omfattar gemensam upphandling och aktiv samverkan kring utveckling, införande och så småningom även förvaltning, berättar Markus Bylund.
– Tekniskt kommer dessa nio regioners vårdinformationssystem att utgöra separata system, men med skalfördelar i drift, förvaltning och fortsatt utveckling, tillägger Markus Bylund.
– Så långt sträcker sig inte VGR/Skånesamverkan, konstaterar han.

Ett av de största IT- och verksamhetsutvecklingsprojekten i Europa
När Cosmic är infört kommer 17 av Sveriges 21 regioner att arbeta i journalsystemet.
– Det innebär att nästan hälften av Sveriges befolkning kommer att använda samma journalsystem.
Detta gör att införandearbetet är ett av de största IT- och verksamhetsutvecklingsprojekten i Europa som pågår just nu, tillägger Markus Bylund.

Vårdgivarna har flera samarbetsformer
För att kunna dela vårdinformation mellan olika vårdgivare finns samarbetsformer för utbyte av patientdata. Regionerna använder tjänsten NPÖ, Nationell patientöversikt, som är ett verktyg för en nationellt sammanhållen journalföring.
– Med NPÖ kan vårdpersonal ta del av den journalinformation som finns i andra vårdgivares journaler, förklarar Markus Bylund.

1177.se invånarnas nyckel till vårdinformation
Medborgarna, patienterna, kan via 1177-tjänsten få råd om hälsa och information om sjukdomar och vilka mottagningar man kan kontakta. Man kan även hämta data om sin egen journal. Tjänsten ägs av landets regioner och kommuner (SKR).

Många berörs av de nya IT-systemen
Antalet anställda i kommuner och regioner uppgick i november 2023 till cirka 1,2 miljoner. Av dessa arbetar nästan 900 000 i kommuner och 300 000 i regioner.
– De är så många att det knappast går att gemensamt utveckla ett gemensamt vårdinformationssystem. Den byråkratiska överbyggnaden är för stor, konstaterar Markus Bylund.

Previous

Långvagnen fixar utökad kapacitet utan flaskhals i Brunnsparken

Next

"Staden behöver bli grönare och fossilfri"