Nyrekrytering, användande av den läkarkompetens som finns på sjukhuset och konsultation av lungspecialister på andra sjukhus inom VGR, Västra Götalandsregionen.
Det svarar den operativa chefen Monica Hjelmgren på Spanarens fråga om hur Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS, i Borås hanterar situationen där samtliga specialistläkare på lungkliniken sagt upp sig.

Monica Hjelmgren SÄS
Monica Hjelmgren.

– Och krävs det är hyrläkare en del av lösningen, tillägger Monica Hjelmgren genom Carina Karlsson på sjukhusets informationsavdelning.
– Vi kan också använda den totala lungmedicinkapaciteten inom regionen, tillägger den operativa chefen.

Fyra läkare har slutat under våren och sommaren
Sjukhuset betonar, att patienterna ska få den vård de har behov av.
För en tid sedan briserade nyheten att samtliga specialistläkare på SÄS lungavdelning sagt upp sig. Sjukhuset uppger att de är fyra personer som slutade nu under våren och sommaren. Sjukhuset vill inte gå in på orsaken till denna samfällda aktion.
– När flera slutar samtidigt så som i den här situationen finns det flera orsaker. Skälen till uppsägningarna varierar, uppges från SÄS.

Joakim Höstner SÄS
Joakim Höstner.

Lungkliniken ett av nio verksamhetsområden
Lungkliniken tillhör verksamhetsområde Medicin på SÄS och är ett av sjukhusets nio verksamhetsområden.
Sjukhusets chef är Joakim Höstner, som tillträdde tjänsten efter Boubou Hallberg, som den 14 augusti 2023 tillträdde tjänsten som sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU.

SÄS andel i underskottet närmare 124 miljoner
Ekonomin är en av huvudfrågorna för VGR och dess sjukhusförvaltningar. Regionfullmäktige beslutade vid aprilsammanträdet att sjukhusförvaltningarna sammanlagt tillåts gå med en miljard kronor i underskott för helåret 2024. SÄS andel i detta är 123,5 miljoner kronor.
Regionfullmäktige beslutade vid sammanträdet att tillföra ca två miljarder kronor för sjukvården i regionen.

Hur påverkas patienternas väntan av den uppkomna situationen?
– Vi säkerställer att patienter ska få vård på SÄS eller på annat sjukhus. Arbete pågår där vi går igenom remisser, berättar för Spanaren den operativa chefen Monica Hjelmgren i sjukhusledningen.

Hur informeras de?
– Det ser olika ut men bland annat sker kontakt via telefon, tillägger hon.

Svårigheter rekrytera lungläkare
Försvåras sjukhusets ersättningsrekrytering av detta?
– Det har över tid varit svårt att rekrytera lungspecialister på SÄS, regionalt och nationellt, vi behöver fortsätta vår rekrytering och bygga upp verksamheten på SÄS,
– Förutom att rekrytera specialister finns det läkare som är under utbildning till lungspecialist, säger Monica Hjelmgren.

Har SÄS liknande frågor att hantera inom andra verksamheter?
– Nej, inte för närvarande, konstaterar hon

Föregående

Han blir regeringens utredare för att granska förskrivningen av läkemedel

Nästa

Stora utmaningar - och enorma möjligheter för svensk forskning och utveckling