Hur hyr man sin bostad billigast? Ja, knappast i de nybyggda husen, där är hyrorna högst vilket man lätt kan förstå efter att ha hört alla byggbolagens klagande över dyra byggmaterial, byggnadsarbetarnas höga löner och alla avgifter för marken husen ska stå på.
Så man skulle ju kunna tro att det billigaste alternativet är de allra äldsta husen, där alla bygglånen sedan länge är betalda.
Men riktigt så enkelt är det inte.
Även riktigt gamla hus som byggts till exempel vid förra sekelskiftet har förhållandevis höga hyror, vilket ägarna brukar motivera med att underhållet kostar pengar. Det är dock lätt att konstatera att en del värdar med äldre hus lever rätt gott på sitt husägande, även om de kanske inte skryter med det.
60- och 70-talshus i vissa förorter ligger bra till
Men var var nu den där billigaste hyreslägenheten i Göteborg?
Den bör sökas i hus byggda under sextio- och sjuttiotalen, då ju miljonprogrammet kom till. Hus som byggdes rationellt och inte sällan i stor mängd i de nya förorterna.
Här pratar vi kvadratmeterhyra på 96 kronor i månaden, vilket innebär att en normaltrea på 75 kvadrat kostar 7 200 kronor, lite varierande på var den ligger. Billigaste lägenheten i detta åldersspann hittas i Angered, där bor man för 6 125 i snitt.
Hade den legat inne i stan på en tjusig adress hade den kostat dryga två tusen mer i hyra. Här pratar vi genomsnitt och statistik, i verkligheten varierar ju hyran med läge, skick och mycket annat, något som brukar tas med i de årliga hyresförhandlingarna.
Mer än dubbelt så dyrt för ny lägenhet i stadens mitt
Men tar vi då skuttet och tittar på de allra nyaste lägenheterna, om vi nu kan hitta en i bostadsbristens spår, finner vi att den kostar betydligt mer, 13 125 i snitt, även här beroende på läget, dyrare i stadens mitt.
Att i centrum punga ut med runt 15 000-16 000 kronor bara för att bo är kännbart, men man ska ändå vara glad: I Stockholm är hyrorna betydligt högre.
Klädkammare blir sovrum när hyrorna ska pressas
Man kan också notera att lägenheterna som är nybyggda är betydligt mindre till ytan, självklart för att få ner hyrorna.
Har ingen råd får man ju inte uthyrt. Så ett sovrum kan lätt bli runt 8 kvadratmeter i yta, något som var otänkbart för trettio till fyrtio år sedan.
Det rummet hade på sin höjd kallats klädkammare. Så ibland kan lägenhetsstandarden både vara bättre och billigare i ett lite äldre hus.
Man kan förstås här fundera på vad som kommer att hända om man drar ut de här tendenserna, mindre och dyrare, in i framtiden.
Den som lever får se!