Djungeltelegrafen lät i veckan meddela, att ett tiotal personer hade lämnat eller är på väg att lämna Göteborg & Co, Göteborgs evenemangsbolag.
Det stämmer.

Men att det skulle ligga en konflikt bakom, som djungeltelegrafen vagt lät antyda, är troligtvis inte sant, enligt vad Spanaren kunnat utröna.
Så här säger Stefan Gadd, mångårig medarbetare i bolaget vid samtal med Spanaren:

Slut på firandet – då uppstår arbetsbrist
– Att ett antal anställda slutar stämmer. Göteborg & Co är på väg att banta organisationen helt naturligt. Vid årsskiftet är jubileumsåret slut och det innebär att uppstår viss arbetsbrist.
– Det i sin tur innebär att medarbetare som varit projektanställda och avlönade av kommunen måste sluta. Det gäller även några av de sist anställda. Inga konstigheter alls med andra ord, säger Stefan Gadd och tillägger:
– Det är klart att det inte är roligt att sluta ett så här intressant jobb, men att det skulle ligga en konflikt bakom nedskärningen är inte sant, åtminstone vad jag vet.

350-årsjubileet i skedde i rätt tid och skapade överskott
I veckan som gick observerade Spanaren att Christina Rogestam, mångårig centerpolitiker bland annat, med anledning av 402-årsjubileet hade roat sig med att i Facebook skriva en liten resumé över hur stan firade sitt 350-årsjubileum, viket för övrigt skedde rätt år, det vill säga 1971.

Birgit Nilsson och Sixten Ehrling firade i Scandinavium
Så här skrev Christina Rogestam bland anat:
”Vi firade hela året med 107 konferenser, 48 internationella idrottstävlingar, många arrangemang med artister på Götaplatsen, i Slottsskogen m m.
I det nybyggda Scandinavium (färdigt i tid inför jubileet kan tilläggas) var planerat för två föreställningar av Aida med Birgit Nilsson i huvudrollen och Sixten Ehrling som dirigent. Utsålda hus.

Tredje föreställningen startade Helena Döses karriär
Konsert AB:s styrelse snabbinkallades för beslut om en eventuell tredje föreställning. Jag var sista suppleant i styrelsen men tjänstgjorde och fick med min röst fälla avgörandet. Det blev en tredje föreställning. I den gjorde Helena Döse succé som Aida och fick därmed en fin start på sin karriär. Har ingen aning om vilken budget man hade men hela året gick med överskott och det finns fortfarande en fond ur vilken det då och då delas ut pengar.”

Chicagobrevet obesvarat i mer än ett år
Men nu är det 2323 och Göteborg har fyllt 402 år. Som Spanaren berättat om tidigare fick stan ett brev från sin systerstad i USA, Chicago, med en vänlig förfrågan om Chicago eventuellt kunde bidra till festligheterna genom att skicka över en utställning, som bland annat visar vilken betydelse Chicago haft och fortfarande har i den svenska utvandringshistorien.
Brevet ankom till Göteborgs ”borgmästare” (kommunfullmäktiges ordförande) 5 juni – förra året. Det är ännu inte besvarat. Och lär inte bli det heller.

Kommunfullmäktiges ordförande helt ointresserad
Före detta stadsdirektören Roger Bodin, som har hållit i kontakterna med Chicago under ett års tid säger så här:
– Jag har pratat med fullmäktiges ordförande Aslan Akbas (S) vilket var totalt meningslöst. Han var helt ointresserad och meddelade att Göteborg & Co kunde komma och hämta brevet – om det har lust, säger Roger Bodin och fortsätter:
– Det var likadant när Martin Wannholt (D) försökte ta reda på vad som hade hänt med brevet och varför det inte var besvarat. Vid hans samtal med stadsdirektören fick han höra att brevet och förslaget var totalt ointressant för Göteborg.
– Det här är så oartigt och skamligt att man inte kan tro att det är sant. Göteborg har skämt ut sig kapitalt och allvarligt försämrat relationerna till sin amerikanska systerstad, centrum för den enorma svenska utvandringen för hundratalet år sedan, kommenterar Roger Bodin med en bitter underton i röstan.

Föregående

Det gäller att ha koll på när man har jobbat för länge

Nästa

Kalla fötter och bordläggning - då försenas garaget än en gång