Efter nio månaders förhandlingar finns nu en överenskommelse om årets hyror med privatvärdarna i Göteborg. Överenskommelsen berör ungefär 35 500 hushåll och innebär hyreshöjningar på mellan 2,25 och 4,2 procent från 1 april.
När förhandlingarna inleddes i höstas kom privatvärdarna genom sitt ombud Fastighetsägarna GFR med ett rekordhögt hyreskrav. Det låg på 9,73 procent och gällde från årsskiftet.

– Årets förhandlingar var de tuffaste på väldigt länge och vi kan bara beklaga att fastighetsägarna låste fast förhandlingarna kring rekordhöga yrkanden som vi inte kunde acceptera, säger Hyresgästföreningens förhandlare Madeleine Wiik.
– Det har gjort att förhandlingarna dragit ut på tiden och många hyresgäster har varit oroliga eftersom de har svårt att få sin budget att gå ihop, de har inte råd med stora hyreshöjningar.

Retroaktiva hyror från första april
Överenskommelsen innebär att hyrorna höjs med fem olika nivåer mellan 2,25 och 4,2 procent. Vilken nivå som gäller i ett enskilt hus beror bland annat på den nuvarande hyran och på vilken kvalitet som erbjuds i boendet. Eftersom överenskommelsen gäller från 1 april får hyresgästerna betala retroaktiva hyror under de kommande månaderna.
– Hyreshöjningen i år är högre än på länge och det är så klart inget vi är nöjda med. Samtidigt är vi övertygade om att det här är den bästa överenskommelsen vi kunde träffa för hyresgästerna under de förutsättningar som är just nu, säger Madeleine Wiik.

Båda parter missnöjda med nivåerna
Även Fastighetsägarna GFR är missnöjda med vad de anser vara en för låg höjning och menar att hyreshöjningen är på en nivå ”som försvårar möjligheten att bedriva en långsiktigt seriös förvaltning”.
– Vi kan konstatera att förhandlingen är avslutad men det finns ingen anledning att skönmåla resultatet. Givet ökningen i förvaltningskostnader är detta ett avtal som på sikt undergräver hyresrättens ställning i Göteborg. Kraftigt försämrade förutsättningar att förvalta hyresrätter ger på sikt färre och sämre förvaltade hyresrätter, säger Rikard Ljunggren, som är vd för Fastighetsägarna GFR.

Tidigare förhandlingar klara utanför GFR
GFR är förhandlingsombud för bland andra Stena Fastigheter, Skandia Fastigheter, Ernst Rosén, Ivar Kjellberg, Källfelt, Holger Blomstrand och Sigillet. Dessutom förhandlar GFR för ett stort antal mindre fastighetsägare.
Sedan tidigare finns även hyresöverenskommelser med ett fåtal privatvärdar i Göteborg. De gäller bland annat Wallenstam, Willhem och Balder. För de sistnämnda blev överenskommelsen höjningar med 3,62 procent och för Wallenstam en snitthöjning på 2,7 procent.

Föregående

Så räddades Göteborgs position i korruptions-toppen

Nästa

Majoriteten i styrelsen går emot anmälningsplikt i vården