Hotell Draken
Arkitektbyrån Erséus har ritat huset som de menar lite grann ska påminna om en drake med bruna fjäll, 104 meter högt. Bild: Mats Savolainen.

Mercurhusets nybyggda baksida vann skönhetspriset Kasper Salin-priset, som delas ut till den vackraste byggnaden som stod klar under förra året (2022).
Det är själva byggnaden som får priset, men arkitekterna får ju en del av äran.

Det är arkitektbyrån Olsson Lyckefors som ritat huset som är ganska smalt och täcker gamla Mercurhusets baksida mot Stora Badhusgatan vid Skeppsbron i Göteborg, ett område som ju för övrigt ivrigt väntar på att bebyggas med fler hus sedan många år tillbaka.

”En prestation i perfekt balans”
I motiveringen till Kasper Salin-priset framhåller juryn hur bra arkitekterna använt den trånga tomten, och att huset infogar sej väl och på samma gång äger sin plats, en prestation i perfekt balans, enligt juryn, som också menar att interiören är fin med stor variation och rikedom i rumsupplevelserna.
Här kommer flera bolag att ha sina kontor.
Det är branschorganisationen Sveriges Arkitekter som delar ut Kasper Salin-priset, som räknas som det finaste pris ett hus kan få. Kasper Salin var en gång stadsarkitekt i Stockholm.

Hotell Draken utanför pallen i kampen om fulaste hus
Samtidigt delar föreningen Arkitekturupproret ut pris till Sveriges fulaste hus, priset är en liten statyett föreställande en arkitekt korsad med en kalkon. Sedan priset delades ut första gången för sju år sedan har samtliga vinnande arkitekter vägrat ta emot det, och här är det allmänheten som röstar via webben.
I år lyckades inget nybyggt hus i Göteborg knipa någon vinst som Sveriges fulaste, närmast kom hotell Draken vid Järntorget, ritat av Erséus arkitekter på fjärde plats. I stället var det en påbyggnad på stadshuset i Karlstad som vann Kasper Kalkonpriset.

Stadshuset i Karlstad
Huset fick innan sin påbyggnad ett pris som Värmlands läns fulaste hus, att bygga på det med tre våningar har inte förbättrat någonting enligt Arkitekturupproret.
Föregående

Kommunen har ideligen nobbat bättre koll på Västlänken

Nästa

Sveriges mest kända gata - från finstråk till festandets mittpunkt