Utvandringsmusikal
Utvandringen från Göteborg har blivit musikal skapad av musikgruppen The Wavemakers och Roger Bodin, föreståndare för Emigranternas hus som numera ligger i malpåse. Premiär 22 augusti för ett 70-tal inbjudna gäster.

Emigranternas hus är nedlagt sedan drygt ett halvår tillbaka av brist på intresse från kommunen att museet skulle drivas vidare.
Samlingarna är varsamt lagda i malpåse av museiföreståndaren Roger Bodin – sparade för eventuell återuppståndelse i framtiden.
Däremot är minimusikalen om den omfattande emigrationen från Göteborg till Nordamerika klar: ”Drömmen on ett bättre liv”.

Men ännu så länge bara som film, som skall premiärvisas för ett 70-tal inbjudna gäster i Kronhuset söndag 22 augusti, bland andra amerikanska ambassadören.

Tio år från idé till färdigt verk
Musikalen har tagit åtta år att komponera och textsätta. Idén dök upp först under en resa till Chicago för tiotalet år sedan hos en grupp musiklärare från Svartedalsskolan på Hisingen och Roger Bodin.
Musikern är komponerad av musikgruppen Wavemakers med några av musiklärarna under ledning av Sonja Bjurdell och texterna har skrivits av Roger Bodin.

Liveuppförande kommer senare
Musikberättelsen skulle redan ha uppförts live om det inte vore för pandemin. Men det kommer vad det lider, bland annat i Chicago när inreserestriktionerna hävts.
I väntan på det beslöt man att försöka göra en film så länge. Att göra film är inte gratis men projektet kunde genomföras tack vare ett bidrag på 100 000 kronor från amerikanska ambassaden och även bidrag från några av de personer som var beredda att gå in och stötta Emigrantmuseet för drygt ett halvår sedan.
Filmat har Kjell Andersson gjort. Han är bror till mer kände Roy Andersson. Filmen rullar 1 timme och 17 minuter, nästan som en långfilm alltså.

Vånda och tveksamhet innan avfärd
Minimusikalen heter som sagt ”Drömmen om ett bättre liv” och handlar om det unga, fattiga paret Johan och Elisabet och deras unge son Karl, vilka efter viss vånda och tveksamhet ger sig av till det stora landet i väster på 1920-talet, närmare bestämt svenskbygderna i och kring Chicago.
Det här utspelar sig inledningsvis vid en tidpunkt då det bodde fler svenskar i Chicago än i Göteborg; Chicago är sedan många är tillbaka en av Göteborgs vänorter.
Eller partnerstäder som kommunen föredrar att kalla ett tiotal vänorter, med vilka det utbyts vissa affärskontakter och i övrigt artighetsvisiter och -betygelser.

Skildrar tre olika skeden i det nya livet
Drömmen om ett bättre liv” beskriver tre olika skeden i Johans och Elisabets nya liv: Emigrationen, immigrationen och integrationen i det nya landet, ett scenario vi känner igen från Vilhelm Mobergs mäktiga utvandrarepos.
Det skulle föra för långt att i detalj gå in på de olika skedena och händelserna i svenskarnas nya liv. Men precis som i verkligheten, det vill säga historien, bjuds invandrarna på en hel del dramatik.
Sonen Karl till exempel växer upp och blir under andra världskriget en av de amerikanska soldater som landstiger i Normandie och överlever.

Krigshjältens besvikelse över en av sönerna
Senare får han som assimilerad amerikan uppleva besvikelsen när en av hans två söner protesterar mot Vietnamkriget medan den andre deltar i striderna.
– Kanske kan det här musikberättelsen säga nånting även om vår tid med mycket invandring och svårigheter att integreras och assimileras i ett nytt land, säger Roger Bodin till Spanaren.

Previous

Antaganden vanligaste grunden för hyror i nybyggda bostäder

Next

Gemenskapen allra viktigast för långsamma förare