Fem kommuner i Västra Götaland och Halland av sammanlagt nio kommuner i landet som helhet är nominerade till titeln Årets superkommun.

Det är tidningen Dagens Samhälle, som på tisdagen, för sjätte gången genomför arrangemanget och utser titelhållarna bland landets 290 kommuner.
En vinnare utses i var och en av de fyra klasserna:
• Storstadskommuner med minst 200 000 invånare i tätorten. Totalt 46 kommuner.
• Städer, stadsnära kommuner med minst 50 000 invånare. Totalt 108 kommuner.
• Småstad, landsbygdskommuner med mindre än 40 000 invånare i största tätorten och landsbygdskommuner med färre än 15 000 invånare. Totalt 136 kommuner.
• Ny klass, Årets raket, till den kommun som förbättrat sin position mest när alla variabler sammanvägts.

Två västsvenska storstadskommuner av de fem nominerade
Två av de fem nominerade från Västsverige är Härryda med drygt 38 000 invånare och Mölndal med cirka 70 000 invånare. Bägge ingår i klassen Storstadskommuner. Bägge kommunerna har, framhålls det i underlagen, god ekonomi och är växande. I Härryda har påbörjats ett stadsutvecklingsprojekt för 25 000 invånare och Mölndal blir en station enligt Trafikverkets planer för järnvägen mellan Göteborg och Borås.

En nominerad i Städer- och stadsnära kommuner
Halmstad med cirka 104 000 invånare nominerades i klassen Städer- och stadsnära kommuner. Halmstad har redan två gånger tidigare utsetts till Årets superkommun och kan alltså nu få titeln en tredje gång.

Två nominerade i Småstad- och landsbygdskommuner
Varberg med drygt 65 000 invånare utsågs 2018 till Årets superkommun. Närheten till havet och nya simhallen som invigs i år framhålls. Skövde med nära 57 000 invånare, lyfts fram för god ekonomi och god samhällsutveckling. Varberg och Skövde nominerades i klassen Småstad- och landsbygdskommuner.

Dagens Samhälle utgår i sin rankning från officiell statistik och går bland annat igenom den historiska utvecklingen i kommunerna, framtidsplaner och utsikter och studerar läget för bland annat ekonomi, skola, vård och omsorg.
Sammantaget har tidningen använt sig av 144 olika parametrar för att åstadkomma underlaget för årets rangordning, som alltså ligger till grund för korandet av en vinnare i var och en av de fyra klasserna.

Föregående

Vad är det för fel att vara äldre?

Nästa

Mölndal superbäst i klassen - Munkedal upp i raketfart