Hyrorna i nybyggda lägenheter har aldrig varit högre. Under förra året ökade hyrorna med 5,4 procent vilket är högre än både inflation och löneutveckling.

Det visar ny statistik från SCB, Statistiska Centralbyrån. Hyran uppgick förra året till i snitt 1 877 kronor per kvadratmeter och år, vilket innebär att två rum och kök kostar över 9 000 kronor i månaden.

– Det lämnar inte utrymme för någon annan konsumtion än bara boende för hyresgäster i nyproduktion, säger Erik Elmgren, tillträdande förbundschef för Hyresgästföreningen, som kan konstatera att många som bor nybyggt betalar över 30 procent av sin disponibla inkomst i hyra. Det är en oroande utveckling för landets hyresgäster.

Dyra trerummare

För lägenheter med byggår 2011  2019 uppgår månadshyran för 3 rum och kök i dag till 12 100 kronor i Uppsala. I Stockholm kostar motsvarande lägenhet 11 620 kronor, i Malmö 11 130, i Göteborg 10 640 och i Helsingborg 10 570 kronor.

Det innebär att ett genomsnittshushåll i de här städerna betalar mellan 34 och 42 procent av sin disponibla inkomst bara i hyra.

– Bostadsbyggandet måste inriktas mot fler hyresrätter som normal- och låginkomsttagare kan efterfråga, säger Erik Elmgren, som efterlyser en rad reformer för att det ska gå att genomföra.

Jämlik skatt

Dit hör bland annat en ny statlig bostadsfinansiering med förmånliga bygglån och en jämlik skatt på boendet för att utjämna skillnaderna mellan hyrt och ägt. Ett annat krav är att slopa punkt 44 i januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna. Det är alltså den punkt som talar om fri hyressättning i nyproduktion.

– Det är dags att fråga hur stora klyftor dessa politiker egentligen efterfrågar. Statistiken visar redan rejäla skillnader. Just nu är vi inne i en allvarlig pandemi som har lett till massarbetslöshet och folk har förlorat sin inkomst. Att därtill vilja införa fri hyressättning, så kallad marknadshyra, är tondövt, anser Erik Elmgren.

Föregående

Förbud mot bilar inom Vallgraven?

Nästa

En skräckhistoria om kvaddad barndom