SÅ HÄR ÄR DET att vara 70-plussare just nu.

Riktigt uppskattade är vi nog fortfarande bara av skatteverket. Men aldrig har väl våra generationer varit så uppmärksammade som nu. Vi ska hållas vid liv. Därför skyddas mot smitta.

Släktingar, vänner, grannar, bekanta och halvbekanta visar pliktskyldig medkänsla.

– Behöver du hjälp så säg till, meddelar de.

Med vad? När? Hur? Hur mycket? Undrar man själv.

VI UPPMANAS att inte blanda oss med andra, eller ens med varandra.

Men hur fungerar detta i praktiken? Alltfler butiker öppnar en timme extra tidigt på morgnarna så att förmodat morgonpigga pensionärer kan handla utan att bli smittade. Hur många får komma in i taget? Två? Tre? Alla på en gång?

I vissa andra länder har man förstått problemet och håller sträng uppsikt över köerna. Inte stå för nära varandra. Släpp inte in fler än som samtidigt lämnar butiken. Och så vidare.

Vi i riskgruppen känner oss lite skyldiga när vi går ut i det numera tämligen glesa vimlet.

Man stryker efter väggarna beredd att fly in i närmaste port om man möter någon sur min från en person utanför riskgruppen. Någon som innerst inne tycker att det är onödigt besvär att hjälpa de där gamlingarna som gott kunde dö och efterlämna arvet.

Nå. Jag talar inte för alla 70-plussare. Inte för mig själv heller förresten. Man får ju hjälp ibland. Man kan smyga in i butiken precis vid öppningsdags eller precis före stängningsdags sent på kvällen. Då får man trängas med sig själv. Så länge inte andra kommit på samma lysande knep

EN DEL HURTFRISKA typer går långa promenader trots den råkalla luften. Nyttigt.

Om jag litar på myndigheterna i dessa tider? Jodå. De kan kanske ha lite fel någon gång. Men i genomsnitt har de betydligt mer rätt än alla självutnämnda experter.

Läkarna som uttalar sig om smittorisk med mera är lika mycket läkare då som om du sökte upp dem för en åkomma och litade på deras kompetens den gången.

Kan du förresten uttala ordet statsepidemiolog utan att staka dig? Om du måste använda ordet: Kör med förkortningen statsepilog. Det blir fel. Men du är förlåten.

En sak till. Töm inte barskåpet för fort.

Föregående

Är MSB verkligen lämplig att informera?

Nästa

Fortsatt motstånd mot Västlänken