I den hackade spenaten fanns ett ganska stort antal bruna flagor.
Det är troligtvis något som följt med från fälten, förklarade producenten.
Häromveckan köpte jag en förpackning med djupfryst, hackad spenat, 450 gram, 14:50 kronor.
Spenat är inte bara gott, också nyttigare än de flesta grönsaker.
Förberedde en stuvning genom att smälta smör blandat med vetemjöl i traktörpannan och därefter blanda ner den djupfrysta spenaten under långsam uppvärmning.
Det var då jag såg det bruna, inte bara en utan många flagor,
Med hjälp av stekpincetten försökte jag fiska upp så många av flagorna som möjligt och därefter åt vi upp den stuvade spenaten tillsammans med rökt fisk. Man är väl ingen fegis.
Nästa dag tänkte jag att producenten, i detta fall, Findus, ändå borde få vetskap om vår upplevelse.
Jag tänkte också, är jag en sur gubbe eller en uppmärksam konsument?
Jag bestämde mig för det senare och skickade ett mejl till Findus Konsumentkontakt:
Hej. Häromdagen handlade jag ett paket djupfryst spenat, vikt 450 gram, bäst före 0320, i min lokala ICA-affär i Vallhamra Centrum, Partille kommun. När spenaten tinade i pannan började ett antal små bruna flagor synas, kanske totalt ett 20-tal i en tredjedel av paketets innehåll. Jag pillade bort så många jag kunde hitta, sedan åt vi den stuvade spenaten som förmodligen inte var otjänlig och smakade som vanligt. Men de bruna flaggorna väcker förstås frågor. Vad var det? Hur hamnade de där? Min gissning är att spenaten helt enkelt var dåligt rensad vilket givetvis inte är acceptabelt. Jag letade förgäves efter en ursprungsmärkning på förpackningen. Sätter värde på svar.
Findus svarade tämligen omgående med en begäran om mer detaljerad information, som jag kunde läsa på förpackningen, och ett löfte om någon form av kompensation.
Ett par dygn senare inleddes en såväl förbryllande som underhållande mejlväxling mellan mig och Findus Konsumentkontakt.
Först svaret från Findus:
Hej Hans,
Jag återkommer till ditt e-mail där du meddelade att Findus Hackad Spenat innehöll brun broccoli.
Vi beklagar att vi inte uppmärksammat och sorterat bort dessa vid någon av våra kontroller.
Som kompensation för dina utgifter i samband med reklamationen och som ett tack för att du kontaktade oss skickar vi dig en varucheck på email för att ge dig möjlighet att köpa någon av vårt företags produkter.
Du är alltid välkommen att kontakta oss med frågor och synpunkter.
Med Vänliga hälsningar
Brun broccoli! Var kom den ifrån? Ja, inte från mig och mitt mejl i alla fall. Hade Findus Konsumentkontakt verkligen läst vad jag skrivit? Jag skickade ett nytt mejl.
Hej.
Brun broccoli!
Det skrev jag inte i min reklamation eftersom jag inte har resurser att genomföra en analys som så exakt fastställer just den saken. Tack ändå för informationen. Bara en liten följdfråga för att stilla min nyfikenhet. I min värld är broccoli alltid grön innan den börjar åldras. Så hur kan gammal broccoli hamna i samma förpackning som hackad spenat? Och är den farlig att förtära? Jag har kvar drygt hälften av förpackningen med fryst hackad spenat (och broccoli). Vad ska jag göra med den? Det bjuder emot, särskilt i dessa tider, att kasta mat som är tjänlig och det känns inte som en god idé att skicka tillbaka resterna till Findus.
Vänliga hälsningar
Hans Burell
Svaret från Findus Konsumentkontakt lät inte vänta på sig.
Hej,
Vi beklagar att det fanns bruna flagor i din spenat. Detta är troligtvis något som följt med från fältet och vi är ledsna att vi inte uppmärksammat det vid någon av våra kontroller. Din spenat innehöll alltså inte broccoli, jag beklagar att det blev fel ord.
Med Vänliga Hälsningar
Jaha, så nu var broccolin bortrensad och ersatt av de bruna flagor jag ursprungligen reklamerat. Ändå kändes svaret måttligt tillfredsställande. Jag skickade ännu ett mejl.
Hej.
Ditt svar väcker fler frågor förutom dem som jag inte fick svar på i mitt förra mejl. Om det alltså inte var broccoli, vad är i så fall detta ”något som följt med från fältet”. Det tycker jag borde undersökas och inte avfärdas så lätt. Jag kan inte tro att detta något bara fanns i ett enda spenatpaket. Är ”något” farligt eller hälsovådligt?
Vänliga hälsningar
Hans Burell
Findus replikerade lika snabbt som tidigare:
Hej,
Det är inget farligt utan något naturligt kommit med från skörden. När vi skördat spenaten, rensas främmande växtdelar, jord, sten och ogräs bort. Efter rensningen sköljs ärterna för att sedan med hjälp av vatten pumpas vidare till en maskin som sortera dessa efter storlek. När spenaten sedan förvällts och kylts sorteras eventuella kvarvarande främmande föremål bort i en färgsorterare. Tyvärr har du ändå fått bruna bitar din förpackning, vilket vi beklagar.
Med vänliga hälsningar
Med detta besked lät jag mig nöja, vilket kanske låter litet defensivt. Å andra sidan har en vecka passerat sedan jag åt av den brunflagiga spenaten och jag lever fortfarande. Kanske eventuella skadeverkningar är långsiktiga.
Findus skickade en värdecheck på 50 kronor och jag har köpt ett nytt paket fryst spenat bara för att kolla men det fanns inga bruna flagor.
Emellertid har Findus inte kunnat ge något besked om vad de bruna flagorna kom från utan försäkrar ”inget farligt utan något naturligt”.
Främmande växtdelar? Fågelbajs? Brunkål!? Spenaten är ju trots allt odlad i Tyskland.
Fakta om Findus
Findus Sverige Aktiebolag grundades 1941 och blev kvar i svensk ägo till 1962 då företaget köptes upp av livsmedelsjätten Nestlé. År 2000 tog riskkapitalbolaget EQT över ägarskapet.
Med det var karusellen med riskkapitalister i full sving. Foodvest Ltd blev ägare 2006. Två år senare hamnade Findus i händerna på Lion Capital och sedan 2015 mångmiljardkoncernen Nomad Food Ltd med huvudkontoret i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. För snart två år sedan lades fabriken i Bjuv ned och över 400 arbetstillfällen gick förlorade.
Findus polisanmäldes 2012 efter en omfattande fiskdöd i Vegeån, orsakad av syreförbrukande rester från ärtskörden på företagets anläggning i Bjuv.
Den fiskdöd som drabbade öringbeståndet i Boserupsbäcken skylls också på Findus och är polisanmäld.
2013 drog Findus tillbaka sin köttlasagner från lagren då en test i Storbritannien visat att 11 av 18 lasagner innehöll mer hästkött än det nötkött som angivits i innehållsdeklarationen.
Källa: Wikipedia