Båtsmanstorpet ägdes länge av staten. Det är numera tomt och restaurerat. 86-årige Olle Andersson minns när hans morföräldrar bodde i den lilla stugan.
– Jag undrar hur de kunde få plats med sex barn. De sov i kökssoffor lite överallt, berättar Olle, som fortfarande ofta promenerar förbi och tittar in genom fönstren.
Han heter egentligen Per Olof Andersson, men Olle är tilltalsnamnet. Hans minne är stjärnklart och han kan fortfarande minnas hur torpet såg ut möblerat, fast mest med sängar.
– Här bodde mina morföräldrar. Morfar Ernst Henriksson var fångvaktare på cellfängelset. Och mormor Anne arbetade i tvättstugan upp för backen, nära det vita huset, berättar han.
Sex barn i huset
Hur Anne nu hann med det, då det fanns sex barn i det lilla omoderna huset med torrdass 25 meter bort och en kallvattenkran i köket. Först föddes Ernst, sen kom Gilbert, därefter Anna, sen kom Olles mamma Lilly, född 1903, och sist föddes Signe. Men det fanns även ett äldre barn, Hildur, som troligen någon hade med sig i boet. Som barn fick alla i torpet hjälp till med att samla ved och pinnar i skogen, så att de kunde hålla värmen och laga mat i huset.
Sonen Ernst blev kvar i huset där han också slutade sina dagar. Han led av en mycket svår psoriasis, så svår att att han vissa dagar inte lämnade hemmet.
Hans systrar kom då och skötte om honom.
– Det snöade kring honom när han reste sig upp. En del dagar kunde han inte visa sig för folk, han blev rädd när han såg sig själv i spegeln.
Andra dagar mådde han bättre och då jobbade han ibland i affären upp mot kyrkogården, minns Olle.
Från 1600-talet
Olles mamma Lilly gick sex år i Nya Varvetskolan och arbetade sedan på Stens chokladfabrik på Gårda tills hon gifte sig och fick barn.
Olle själv gick i Gråbergsskolan de första tre åren och därefter till och med åttan i Djurgårdsskolan tills han började som springpojke.
För 50 år sedan började han på Tullverket, där han räknade båtlaster i packhusen. Han och kollegerna var en sorts handläggare åt tjänstemännen och där stannade Olle till pensionen.
Båtsmanstorpet är från 1600-talet och ingick inte i köpet när Källfelt köpte hela Nya Varvet-området av statliga Fortifikationsförvaltningen.
Öppet en dag
Numera ägs torpet av Göteborgs kommun. Det förvaltas av en samfällighet bestående av husägare och hyresgäster inom Nya Varvet-området.
Båtsmanstorpet renoverades 2017 med 120 000 kronor i bidrag tillsammans med eget arbete från samfälligheten. Adressen är Korseberga Backe 1. Torpet ligger genom skogen söder om entrén till huvudbyggnaden med tornet.
Det används för utställningar, till besökande skolklasser och kan hyras för exempelvis bröllop, efter kontakt med samfälligheten.
I år hålls Båtsmanstorpet öppet under Kulturarvsdagen den 9 september (valdagen) mellan klockan 11 och 15.
Kanske Olle Andersson tittar förbi och tittar på fotot av sin morbror Ernst, den sista hyresgästen i torpet.