Verksamheten i Geråshallen, en sedan många år väl fungerande idrotts- och motionshall, dessutom en samlingsplats för de ibland utsatta stadsdelarna Bergsjön och Kortedala, är hotad. 29 augusti fattar stadsdelsnämnden beslut om hur hallen skall och får användas i fortsättningen.

Geråshallen har sedan 1994 varit hemmaplan för brottningsföreningen AK 77. Där har fostrats världsmästare och massor av duktiga ungdomar, både pojkar och flickor. Så sent som i våras vann AK den riksomfattande stortävlingen pojkfyrstads.

Stadsdelsnämnden behöver spara. I ett första förslag ville man stänga hela hallen. Nu har det modifierats till att det kan bli en hall med ambulerande vaktmästare. Det är nämligen lönekostnaderna som är problemet, sammanlagt 1,1 miljoner kronor om året för två tjänster.

Men dras tjänsterna in innebär det inte att de båda anställda får sparken utan att de placeras någon annanstans. Kostnaden finns alltså kvar, men på ett annat konto.

– Utan vaktmästare på plats skulle vem som än hyr få tillgång till egen digital nyckel och det skulle inte finnas koll på vad som händer med våra grejor, brottarmattor och annat. I så fall måste vi leta efter nya lokaler, säger Christer Borkenhagen, vice ordförande i AK 77.

Klubben var med om att uppföra hallen, som i så många andra svenska föreningar, delvis tack vare medlemmarnas egna insatser. Sedan dess har behovet av hall och gym visat sig starkt, inte minst bland pensionärer, handikappade och andra som har svårt få råd att investera i vanliga gym-kort.

– V har också tio-tolv ensamkommande flyktingbarn i träning och dom behöver inte ens betala medlemsavgift i klubben, fortsätter Borkenhagen.

Idrotts- och föreningsnämnden äger numera hallen. Christer Borkenhagen tycker sig se att ekonomiska satsningarna hellre går till t ex fotbollens konstgräsplaner för flera miljoner än till små idrotter som brottning.

100-talet brottare i olika åldrar väntar spänt på besked. Ett stort antal andra besökare i hallen gör det också.

Föregående

Bättre vård för FN-veteraner

Nästa

Hur farligt lever Stampen?