Inte bara hans kungliga höghet Abubakari Mohammed Awa av Bagdon har vänt sig till Göteborg för att få hjälp att utveckla sitt rike.

Också kungadömet Ashanti, Ghana, har vänt sig till Göteborg för att sluta vänskapsband.

Eller?

Strax efter jul förra året fick Göteborgs Stad ett mejl från kung Otumfuo Osei Tutu II i Ashantiprovinsen i Ghana där den gamla kungadynasti,  som i slutet av 1800-talet bjöd britterna på hårt motstånd innan kolonin Guldkusten bildades, lever kvar.

Kungen hade fått upp ögonen för Göteborg och stadens framsynta politik i fråga om hållbarhet och stadsutveckling. Kungen ville därför sända en delegation till Göteborg för att staden Kumasi, Ghanas näst största stad, skulle kunna lära sig av Göteborgs erfarenheter.

”The Otumfuo believes there is the need for a strong, visionary leadership at the urban level, and His Majesties chosen visionary leader is the city of Gothenburg…”, stod det i mejlet.

På stadens interntaionella avdelning väcktes dock vissa farhågor om att smickret kanske inte kom från den verklige kungen av Ashanti även om namnet stämde.

Mejlet kollades upp.

Så här ser det ut i diarieförteckningen:

  • 27/12 2016: Förfrågan kommer till Kontaktcenter sen till AF som vidarebefordrar till RH
  • 29/12 2016: Rikard Hallgren mailar svenska ambassaden i Abuja, Nigeria för att ta reda på lite mer om kungen Tutu II och Ashanti Empire.
  • 29/12 2016: Robert Keller på svenska ambassaden i Abuja svarar att de haft ett liknande ärende för ett tag sedan men att det är lite andra namn. Robert ber att få kolla vidare med en del kännare och konsulatet i Accra, Ghana.
  • 2/1 2017: Rikard mailar Robert och vidarebefordrar hela mailet från kungen, samt beskriver några delar som får en att reagera/undra litet över förfrågans seriositet.
  • 2/1 2017: Enligt bedömning av Rikard Hallgren så är, oavsett svaret från Robert Keller, inte besöket aktuellt då Göteborg fokuserar på redan existerande partnerskap med aktiva och vilande parter.
  • 11/1 2017: Fredrik Morsing (Scania West Africa) bekräftar att det är den rätte kungen men att det inte är bekräftat ifall brevet kommit från kungen/hovet. Kungens mor gick bort i december och i sorgetider fungerar inte allt som det ska och det blir svårarbetat. Fredrik tycker det är märkligt att förfrågan skickades till Göteborgs Stad under sorgetiden.
  • 7/2 2017; Skickades en påminnelse om urgent reply, denna gång från Kofi Owusu Boateng Secretary to Asantehene. (”Hello  We at Manhyia Palace, are still waiting the direct response from the city Hall of Gothenburg, we were promised in your last response to us.”)  Rikard Hallgren skickade åter frågan till Robert Keller och Fredrik Morsing för att validera äkthet och seriositet. Oavsett vilka svar det blir kommer Rikard Hallgren svara Ashantis kung senast 170210 ett tack, men nej tack.
  • 7/2 2017: Jennifer Amoateng på svenska konsulatet i Ghana ber Rikard Hallgren att skicka över mail och mailadresser till till Jennifer för vidarebefordran till Mr. Kofi Badu, COS Manhyia Palace.
  • 9/2 2017: Jennifer Amoateng bekräftar efter att ha varit i kontakt med the Office of Manhuiya Palace att det är en bluff. Kofi Badu (Chief of Staff, Manhyia Palace) ber oss att bortse från tidigare mail och att de kommer att lämna över ärendet till sin säkerhetsavdelning för vidare efterforskningar.

 

 

Föregående

Fotbollsklubben Qviding nära konkurs

Nästa

Klassiska Kronhuset blir levande