Finns det dolda motiv bakom Sverigedemokraternas attack mot Kvibergs marknad?

Okej, jag erkänner: Det är en retorisk fråga.

Eftersom partiet, med sina nazistiska rötter, inte öppet vill vidkännas en rasistisk och främlingsfientlig agenda försöker dess företrädare lägga ut dimridåer när de nu går till attack.

Så här är det:

Kommunfullmäktigeledamoten Lars Hansson (SD) har i en interpellation till kommunstyrelsens ordförande ställt frågan om kommunägda Higab ska säga upp hyresavtalet för Kvibergs marknad.

Så här skriver han:

”Det har länge varit allmänt känt att det florerat stöldgods av alla sorter på Kvibergs marknad.  Rykten som florerar nämner allt från apoteksvaror, mobiltelefoner och droger till vapen och prostitution.

Redan 2008 rapporterades det att Kvibergs marknad länge varit en nagel i ögat för myndigheterna. Polisen har varit övertygad om att det säljs stöldgods här. En del av säljarna misstänks leva på a-kassa, socialbidrag eller sjukpenning samtidigt som de tjänar skattefria pengar på försäljningen. 

Nu nästan tio år senare skriver Göteborgs-Posten om att stulna varor fortfarande säljs på Kvibergs marknad.  
Även knivar, vapen, alkohol och illegala mediciner säljs utan tillstånd.

Nu får det vara nog!

Jag tycker att det kommunala bostadsförvaltningsbolaget Higab omedelbart ska säga upp hyreskontraktet för Kvibergs marknad. Det är en skam för Göteborgs stad att den kriminella verksamheten som varit känd sedan åtminstone tio år får fortgå månad efter månad. För oss sverigedemokrater är det en självklarhet att politikerstyrda kommunala bolag inte ska främja känd kriminell verksamhet!”

De flesta göteborgare – och många utanför Göteborg –  känner till Kvibergs marknad i de gamla häststallarna på vad som en gång var Kvibergs artilleriregemente –  i dag k-märkt byggnadsminne.

Där pågår en gigantisk loppmarknad varje helg.

De gamla spiltorna hyrs ut till privatpersoner och företagare som säljer möbler, konst, kuriosa och allt annat som hör hemma på en loppis. Också på gårdarna mellan stallarna finns knallar som säljer sina varor.

För många göteborgare betyder Kvibergs marknad en möjlighet till försörjning, en chans att tjäna extrapengar eller bara ett nöje.

Sant är att det också i detta myller, bland alla hederliga försäljare och besökare, förekommer skumraskaffärer. Precis som på vilken bank som helst (hur mycket penningtvätt, insideraffärer och skatteplanering har inte genomförts med hjälp av banken!?) på krogen (ojojoj!) eller i kommunägda verkstäder (ni vet vad jag menar!).

Har detta föranlett Sverigedemokraterna att kräva att alla banker, krogar och kommunägda verkstäder stängs?

Icke!

Så vad gör att de väljer just Kvibergs marknad för sin attack?

Jag utgår ifrån att du inte är dummare än jag så du får själv hitta svaret!

 

PS

Så här svarar Ulf Kamne (MP) på Lars Hanssons interpellation:

1. Pågår det en diskussion i Higabs styrelse om att säga upp hyreskontraktet med Kvibergs marknad AB?

Det pågår ingen diskussion i Higabs styrelse kring detta.
 
2. Till vilket datum kan hyreskontraktet med Kvibergs marknad tidigast säga upp?

Hyresavtalet för Kvibergs marknad AB är uppsagt för villkorsändring till 2017-06-30,  Higab har begärt en hyresnivå (kallhyra) om 1 628 550 kr/år (tidigare: 1 464 176 kr/år) vilket är en höjning med 9,73 %. Om uppsägning för avflyttning ska ske, ska det göras senast 2019-09-30 med avflyttning 2020-06-30. Hyresavtalet för ”Caféet” sträcker sig fram till 2018-08-31 (uppsägning ska göras senast 2017-11-30). En uppsägning för avflyttning innebär rätt till skadestånd om ett mångmiljonbelopp.  
 
3. Har det funnits en dialog mellan Higab och polisen om åtgärder mot denna kriminalitet?

Higab har en bra dialog både med vår hyresgäst Kvibergs marknad AB och med polis och andra myndigheter och samverkar även med Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet.
 
4. Vad har Higab gjort för att stävja kriminaliteten i kommunens lokaler?

Frågor kring kriminalitet ägs av polismyndigheten och Higab agerar utifrån den hyresjuridiska lagstiftningen. ”

Föregående

Nu är det spikat: Martin Wannholt startar nytt parti

Nästa

OBS HEMLIGT: Pamparna som tackar ja till Universeums frikort