Har något svenskt lag, i någon idrott, kämpat sig igenom ett tuffare program än Sävehofs handbollstjejer? Knappast.

12 matcher inom loppet av 39 dagar. Under samma tid 33 träningstillfällen. Plus fyra dagar för långresor – och då räknar vi ändå inte de dubbla arbetspassen med resa och match samma dag.

Heltidsproffs, förstås?

Nej. Tjejerna pluggar eller jobbar halvtid.

Ida Odén
Ida Odén

Ida Odén, som egentligen tänkt lägga av förra året men istället har hunnit spela både olympiska spelen och Europamästerskapen för landslaget, har till och med två jobb, även om den egna firman inte varit högprioriterad just den här tiden. Och hon är lagets enda småbarnsmamma. Hur mycket tid blir det egentligen för Arvid, 14 månader?

– Åjo, jag ser till att hinna med honom. I lördags, till exempel, reste vi med ett sent plan till matchen i Frankrike, så då hade jag ju hela dagen med Arvid. Mysigt! säger Ida till Spanaren.

En massa aktiviteter

De 12 matcherna har dels varit sex matcher i högsta svenska serien SHE (sex vinster), dels lika många i EHF-cupen med europeisk elit (två segrar, fyra förluster). Och där emellan en massa aktiviteter i gym och träningshallar.

– Jag tror att jag missat en enda träning när jag måste jobba på kontoret, funderar Ida.

Ledsnat och tänkt ”inte nu igen…” någon gång?

– Nej, faktiskt aldrig. Men det är klart, med så många matcher kan man inte vara lika peppad vid varje tillfälle.

Inte mindre än åtta av tjejerna har varit med i alla tolv matcherna under fem och en halv vecka. Förutom Ida gäller det Emma Ekenman-Fernis, Elin Enhörning, Thess Krönell, Johanna Lindvall-Hagggren, Isabella Mouratidou, Linnea Petterson och Jamina Roberts. De har dragit ett tungt lass medan lagets drabbats av flera skador, bland annat på vanligtvis bärande spelare som Julia Eriksson och Loui Sand.

– Vi hade en tung höst, men under den här perioden har spelet släppt för oss och det har gjort det roligare, tycker Ida Odén. Och det har inte varit så svårt att återhämta sej som man skulle kunna tro. Vi har talat mycket om att hela tiden försöka göra vårt allra bästa och det har vi gjort.

Nöter detaljer

Grunden har lagts redan under sommaren. Sävehof är regerande svenska mästare sedan många år och en av förklaringarna är inställningen i hela klubben.

– Vi har alltid tränat hårt, nio-tio gånger i veckan sedan början av augusti, och fortsätter med det, förklarar tränaren och förbundskaptenen Henrik Signell, men det är klart att några av passen under den här tunga tiden har varit lågintensiva. Nu kan vi gå tillbaka och nöta detaljer som vi inte hunnit med. Vi har mera att komma med.

Efter söndagens match, den tolfte i ordningen sedan 5 januari, är det fem dagar till nästa, seriefinalen på bortaplan mot Lugi på lördag. Långsemester?

– Nja, vi fick ledigt måndag men tisdag blev det två träningar, säger Ida Odén.

Hon låter nästan som att hon längtat.

– Man kommer så nära varandra när det blir en sådan här period, förklarar hon, och vi har så go stämning hela tiden, skämtar och skrattar och trivs. Det är nästan viktigare än att vinna matcher. Och visst är jag stolt över att det går så bra för oss!

Det är Henrik Signell också:

– Vi har gjort flera mål än någonsin och spelat bättre kontringsspel än tidigare. Jag är både imponerad och förvånad över hur tjejerna klarat detta.

Föregående

Nimbus inne i största omvälvningen sedan start

Nästa

Varning för skojarna som marknadsför sig som "Prima Flytt"