Söndag 5 februari är det exakt 40 år sedan Jazzhuset på Erik Dahlbergsgatan öppnade, en lördag. Premiärbandet hette And his Orchestra.

Jazzhuset är inte längre det utan ett vanligt dansställe med betydligt modernare musik.

På söndag 5 februari 2017 öppnar en ny jazzklubb i Bellmans Salonger på Bellmansgatan bara några kvarter ifrån Jazzhuset. Premiärband är välkända Swing Brothers, enda bandet för övrigt som två gånger segrat i riksfinalen Klassisk jazz.

Tre var med redan då

Och tro det eller ej: i Swing Brothers ingår tre musiker som var med vid invigningen för 40 år sedan: Johnny Korner, alt-, sopran- och tenorsax samt klarinett, Magnus Bylund, trombon och sång, samt Anders Winald, gitarr. De båda blåsarna är dessutom duktiga arrangörer. Utöver dessa tre ingick 1977 även Ralf Sandell amt Peter och Bengt Ivstedt.

Swing Brothers nuvarande besättning kompletteras av Börje Moberg, kontrabas och Hasse Skoog, trummor. Ibland sitter även en pianist in. Bandet har även samarbetat med flera andra välkända musiker. Husgudar är alla storheter från Fats Waller till Count Basie och Duke Ellington

– Det är en härlig känsla att få vara med om en invigning till, så långt efteråt, berättar Anders Winald för Spanaren. Jag minns att föreningen Trad-Zazz Göteborg hade sitt första möte en kort tid efter den första invigningen: 21 mars.

Numera har föreningen bytt namn till Classic Jazz.

Liovaktig jazz i Göteborg

– Jazzen i Göteborg är livaktig och jag skulle tro att Göteborg och Stockholm är någorlunda jämbördiga vad gäller antal orkestrar och utbud av spelningar, säger Anders Winald.

Något som är mycket vanligt i Göteborg är att olika musiker sitter in i flera orkestrar och även spelar olika typer av jazz.

Swing Brothers bildades 2004 av jazzmusiker från Göteborg och Borås. De flesta i bandet hade dessförinnan spelat tillsammans i olika konstellationer under mer än 40 års tid.

Redan året därpå kom det stora lyftet då orkestern, då under namnet Mystos Jazzorkester, första gången vann tävlingen Klassisk jazz. Lennart ”Mysto” Werdell var 2015 tvungen att dra sig tillbaka från spelandet av hälsoskäl och ersattes då av Anders Winald. Och sex år senare tyckte juryn att Swing Brothers hade blivit ännu bättre och därför vann de en gång till.

Föregående

Ett toppjobb hos Stampen

Nästa

Sjukvårdsministern: Kulturförändring behövs för att klara vårdbehovet