Sophämtningen i Partille, Lerum och Härryda har mer eller mindre kollapsat.

Sen början av oktober sköts sophanteringen av det hårt kritiserade bolaget Renonorden och att det fungerar dåligt har åtskilliga kommuninvånare blivit varse.

– Ja, det släpar efter med hämtningen. Nu har de haft en månad på sig och blir det inte bättre kommer vi att ta ut ett vite, säger Fredrik Olsson, renhållningsansvarig i Partille.

I Stenungsund har man redan gjort det.

Renonorden börja köra i bohuskommunen från årsskiftet men efter fem månader med ideliga problem och bristfällig återrapportering satte Stenungsund ett vite som vid det här laget stigit till 40 miljoner kronor.

Renonorden är ett norskt bolag som grundades för 16 år sedan och har på denna korta tid blivit en av de större aktörerna i branschen.

Farliga fordon

På hemsidan beskriver sig Renonorden som marknadsledande i Norge, Sverige, Danmark och Finland. Den svenska debuten skedde 2008 då de vann en upphandling i Skaraborg.

Ett par år senare började företaget etablera sig i Skåne men det har inte precis skett friktionsfritt. Ganska snart upptäcktes stora brister i arbetsmiljön vilket resulterade i tre anmälningar till Arbetsmiljöverket. Det handlade om felkonstruerade fordon som gjorde dem farliga att arbeta med, det saknades rapporteringssystem för att anmäla olycksfall och risker. Det dåvarande huvudskyddsombudet talade om ett företag som helt struntade i de anställda.

Även i Norge har kritiken varit skarp.

2010 slog Arbeidstilsynet till på tre platser på grund av misstankar om social dumpning och olagliga arbetsförhållanden. Renonorden har också blivit polisanmäld, misstänkt för att använda svart arbetskraft från Östeuropa.

Mycket lågt anbud

För 1.5 år sedan gick Partille, Lerum och Härryda samman och gjorde en gemensam upphandling av sophämtningen som då sköttes av det kommunala bolaget Renova.

Renonordens bud låg ungefär en miljon lägre än närmaste konkurrent.

Efter det arrangerade bolaget en företagspresentation.

Bland annat bjöds personalen från Renova in. Deras samlade omdöme var att de sällan varit med om något så dåligt och oseriöst.

Förhoppningen var förstås att Renovas sophämtare som riskerade att bli arbetslösa skulle börja jobba hos den nya entreprenören, trots avsevärt sämre arbetsförhållanden.

Nu kunde Renova lösa övertaligheten med pensionsavgångar och omplaceringar.

Den kunskap och rutin och lokalkännedom som Renovas sophämtare skaffat sig genom åren gick Renonordens näsa helt förbi. Inte en enda gubbe bytte arbetsgivare.

Renonorden har helt enkelt tvingats nyanställa ett stort antal sophämtare med allt vad det innebär av inkörningsproblem.

Enligt uppgifter till Spanaren är dessutom fordonen inte anpassade efter befintliga förhållanden. Många är helt enkelt för stora för att ta sig fram överallt och manövrera med nödvändig smidighet på små och trånga vägar och gator.

Spanaren har sökt Renonordens platsansvarige Stefan Magnusson.

Föregående

Min vän Ali-Reza ska kastas ut ur landet på grund av ett räknefel

Nästa

Ska Göteborg resa monument över svenskar som krigade för Nazityskland?