ldHans, 53, körde bil kraftigt berusad (1,46 promille visade test senare). När han passerade Redbergsplatsen körde han över spårfilerna och rakt på en bänk där det satt två män av latinamerikanskt ursprung.

Männen klarade sig genom att hoppa undan. En av dem, Juan, 31, blev så upprörd att han angrep Hans med slag och sparkar. Hans ådrog sig – som det torrt beskrivs på åklagarspråk – benbrott i käken, överhudsavskrapningar, sårskador, blåmärken och smärta.

Hans får nu svara inför tingsrätten för grovt rattfylleri och för försök till misshandel – det senare eftersom åklagaren anser sig kunna visa att Hans avsiktligt försökte köra på de båda männen.

Juan kommer vid samma rättegång att få svara för misshandeln av Hans.

Det blir alltså en dubbel rättegång med Hans och Juan, där de uppträder både som gärningsmän och brottsoffer.

Hans är ingen lätt man att klå upp. Vid ett annat tillfälle råkade han i fullt slagsmål med en polis, och det krävdes en hel grupp polis/vaktpersonal för att få kontroll på honom. Pepparspray bet inte.

Fotnot: Hans och Juan är fingerade namn.

TRIX MED AKTIER. Påverka aktiekurser på ett otillåtet sätt är enkelt, visar åtalet i Göteborgs tingsrätt mot en man i 45-årsåldern.

Han köpte 8 100 aktier i ett norskt bolag till kursen 5:24 norska kronor. Nästa dag köpte han ytterligare tio aktier i samma bolag för 7:99. Det var en uppseendeväckande kurshöjning som gjorde att Oslobörsen stoppade handeln med aktien under drygt en timme.

När handeln kom igång igen kunde 45-åringen sälja sina 8 100 aktier för 7:49, vilket innebar att han tjänat nära 12 000 norska kronor över en natt (ungefär lika mycket i svensk valuta enligt dagens kurs).

Brottet kallas på juristspråk för otillbörlig marknadspåverkan.

MÄN I BIL RÅNADE CYKLIST. Två män i 20-årsåldern som färdades i bil körde på en cyklande man så att han åkte omkull. Därefter rusade de ur bilen och tog cyklistens väska och mobiltelefon.

Nu får de svara inför rätta för rånet. Offret vill ha 11 790 kronor i skadestånd –
10 000 för kränkningen och 1 790 för mobiltelefonen.

VILD DÅRKÖRNING. Hög på diverse droger när han körde bil i Mölndal fick en man i 35-årsåldern en polisbil med blåljus efter sig. Han försökte komma undan. I en rondell körde han mot körriktningen, över ett farthinder så att underredet på bilen slog i, över en gräsmatta och upp på en väg på fel sida så att mötande måste väja i panik för att undvika frontalkrock.

Farten var så hög att polisen hade svårt att följa efter.

Till råga på allt har mannen inte körkort. Han åtalas nu för vårdlöshet i trafik, narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

FESTFÖRSTÖRARE.  En 20-åring trängde sig objuden in på en privat fest. Festarrangören försökte slänga ut 20-åringen – då blev han knockad med knytnävsslag och hamnade på sjukhus med hjärnskakning.

20-åringen hamnar nu inför rätta för misshandel. Den slagne mannen kräver skadestånd med 11 777 kronor – 10 000 för kränkning, 1 000 för sveda och värk, 277 för taxi till sjukhus och 500 för inkomstbortfall.

FISKEFEL. En yrkesfiskares hummertina hittades på ett fredat område, där allt fiske är förbjudet. Åklagaren vill att fiskaren betalar 6 700 kronor i böter för oaktsamhet. Dessutom tas hummertinan i beslag.

HUNDSTÖLD. En man i 50-årsåldern åtalas för att han försökte stjäla en hund som var kopplad utanför Hemköp på Linnégatan.

OTREVLIG. En man i 35-årsåldern har förföljt en kvinna med cirka 200 elaka meddelanden. Några exempel: ”Du är inte värd slemmet på mördarsnigeln.” ”Ditt urholkade missfoster.” ”Fnaska på ditt äckliga luder å hoppas du dör eller blir brutalt misshandlad för det är det enda du är värd.” ”Förstå en gång för alla att du är så jävla äcklig och vidrig så jag vill bara pissa på dig.”

Mannen är nu åtalad för ofredande.

Föregående

Revisorerna: Magnus Nyström (S) har agerat omdömeslöst och lagstridigt

Nästa

Tjejerna fick lika lön – då blev killarna sura