1977-84 var Karl Beijbom kulturchef på Göteborgs-Posten, debattglad, kontroversiell och långt ifrån den lågmälda karaktär som tidningen vant sina läsare av kultursidorna vid.

Beijbom var bra på ett överraska och gör det ännu.

Som bokförläggare har han nyss gett ut världens bästa bok. Den handlar om – kvinnlig backhoppning!

7 april finns Beijbom i Aspen, Colorado, och tar emot priset för ”The Book of the Year in Ski Sport 2015”, som delas ut av International Skiing History Association.

Beijbom Books har gett ut ett 50-tal titlar, romaner, dikter, debatt och annat. Men kvinnlig backhoppning var kanske inte ett ämne någon förknippat med Karl?

– Det började med en släktträff, berättar han för Spanaren.

Anledningen till träffen var faktisk idrottslig. Det som firades var att 100 år tidigare hade Karls farfars bror, Viktor Beijbom, blivit svensk mästare på 100 meter med 11,2. Det var 1910. Viktor Beijbom bröt Knut ”Knatten” Lindbergs långa segersvit. Örgrytelöparen Lindberg dömdes samma år för att ha mördat en taxichaufför – men slapp undan med sju månaders straffarbete!

Distriktsmästare

Karl Beijboms egna idrottsmeriter toppas av två distriktsmästerskap i stafett 4×80 meter för 15-16-åringar.

På släktträffen pratade han med Marit Stub Nybelius, dotter till Karls kusin. Marit Nybelius, vars far under väldigt många år var verksam inom både internationell och svensk skidsport, är numera uppskattad backhoppningskommentator i Eurosport och även domare.

Marit Nybelius brinner för kvinnlig backhoppning och är en av den engelskspråkiga bokens två redaktörer.

Själva boken, då? Visst ”License to Jump” behandlar ett smalt ämne, men ger härliga interiörer från ännu en idrott där flickor och kvinnor har haft svårt att bli accepterade innan det äntligen har blivit en sport på det olympiska programmet. Hur många hade tidigare hört talas om ”den svävande baronessan”, till exempel?

En sann kulturgärning!

Föregående

Väljarna i turistparadiset kastade ut regeringen

Nästa

Kommunen lägger ner två timmars arbete på tips från visselblåsare