Nätverket från 2014 består av ett 40-tal personer, ett löst gäng utan krav och avgifter med årsmöten vid en strandbrink. De arbetar gratis med att sköta om cirka åtta mil bäckar i Göteborgstrakten.

-Vårt arbete är bara i sin linda. Vi håller fortfarande på med akuta åtgärder som att ta bort stopp, grenar, skräp, bildäck, tyg, partytält, plast och dunkar. Folk dumpar precis vad som helst, säger Magnus Pålsson, en av de frivilliga.

Stefan, Patrik, Nicola, Göran och Magnus är ute och vårdar kommunens bäckar
Stefan, Patrik, Nicola, Göran och Magnus är ute och vårdar kommunens bäckar

Det är i oktober och november havsöringarna går upp i bäckarna längs västkusten, ibland flera kilometer upp. Honorna behöver grus för att kunna gräva ner sin rom, ca 20-25 cm i grus, varpå hannarna gör sitt.

Den södra delen av nätverket ansvarar bland annat för bäckar som Krogabäcken, Haga å, Hovåsbäcken, Otterbäcken och Sisjöbäcken och Eklandabäcken.

– Krogabäcken och Haga å har varit svårt förgiftade av avloppsvatten och dumpningsmassor. Och Otterbäcken läcker bly från skjutfältet i Sisjön.

Men även om nätverket jobbar ideellt krävs det pengar. Sportfiskarna ger vissa bidrag och en del musiker har samlat in till fiskevården genom projektet ”Ge fan i våra vatten”.

– Vi behöver verktyg, maskiner som motorsågar, trimmer för vass, yxor, spadar för lera och, hinkar. Vi behöver också flera ton grus.

Nätverket samlas genom en facebookgrupp, öppen för alla. Ofta är det allmänheten som ringer och anmäler och då rycker team om en handfull personer ut. Varje höst gör de vandringar och följer bäckarna för att lyfta bort fallna grenar och skräp. De kan också plantera ut nya träd och staga upp bäckkanter.

Magnus Pålsson: "Folk dumpar vad som helst"
Magnus Pålsson: ”Folk dumpar vad som helst”

Vilka är ni?

– Alla möjliga med vanliga jobb, som it-tekniker, mekaniker, kranförare, vaktmästare och jag som är fotograf. Vi tjänar inte en spänn, men vi skapar en god närmiljö för människor och djur, framför allt havsöringarna. Den är världens godaste att äta och den är rolig att fiska.

FAKTA – små bortglömda bäckar
I det gamla bondesamhället vårdades bäckarna. De gav dricksvatten till folk och fä, för tvätt, för kvarnar att mala säd och driva sågar. Ofta var de stenskodda.
I och med elektrifieringen på 1900-talet pumpades vatten fram och de små kvarnarna försvann. Avloppsreningen tog längre tid än införandet av WC. Bäckarna glömdes bort och fylldes av grenar och skräp.

Läs mer på fiskevardgoteborg.se

Previous

Varför Anna Johansson?

Next

Priset för Skara museum lägre än ett års hyra