På Spårvägen i Göteborg utspelar sig en rasande fackligt strid.

Elva förtroendevalda har stängts av från sina uppdrag och riskerar att bli uteslutna från fackförbundet Kommunal.

Striden handlar om hur det fackliga arbetet ska bedrivas. Skalar man bort alla uppgifter om hot, förtal, rädslor och påhopp, inte minst i sociala medier, kokar det ner till frågan vem som äger rätten att förhandla.

Förra veckan utlystes en facklig strejk bland de förtroendevalda och det blev för mycket för förbundsstyrelsen. Elva individer som ansågs vara drivande pekades ut och stängdes av samtidigt som det inleddes en utredning om eventuell utslutning ur Kommunal. Åtgärden är lika drastisk som unik.

Spårvagnsföraren Gustav Landström är en av de elva.

Häromdagen samlades 23 förtroendevalda till ett möte.

– Vi förbereder motåtgärder, berättar Gustav Landström.

Skulle förbundsledningen verkställa uteslutningen varnar han för att merparten av de förtroendevalda kommer att avsäga sig uppdraget.

– Då blir det inte så enkelt för arbetsgivaren, säger han.

Alla förändringar på en arbetsplats, stora som små, måste förhandlas men finns det ingen lokal motpart måste arbetsgivaren vända sig till den centrala organisationen. Alla processer bromsar in och blir trögflytande.

Följer inte reglerna

Anna Skarsjö är ordförande i Kommunals avdelning Väst. Hon följer konflikten på Spårvägen med stor oro, samtidigt som hon är tydlig med att upprorsmakarna bryter mot gällande stadgar, regler och beslut, fattade på förbundets kongress.

Den som inte följer dessa måste räkna med påföljder, menar hon.

Hon använder ordet sorgligt när hon tänker på den uppskruvade stämningen på Spårvägen. Ändå hoppas hon att allt ska gå att lösas förhandlingsvägen, som det enda rimliga och vettiga sättet att ta sig igenom en svår kris.

Över alltsammans hänger vitesförläggandet från Arbetsmiljöverket som Spanaren har berättat om. Kravet är ställt till arbetsgivaren, det vill säga Spårvägen/Göteborgs Kollektivtrafik AB.

Bråket ”bortom all rimlighet”

Den tillförordnade vd:n Nils-Gunnar Ernstson har i sitt svar till Arbetsmiljöverket hävdat att problemen måste lösas av Kommunal.

– Det gör mig jätteförvånad, säger Anna Skarsjö.

Om en person blir upptryckt mot väggen och hotad med stryk och det sker på Spårvägens arbetsområde är det självklart att arbetsgivaren ska hantera saken, påpekar hon och relaterar till en faktisk händelse.

Det är arbetsgivaren, inte facket, som har möjlighet att utdela varningar och i slutändan säga upp eller avskeda, fortsätter Anna Skarsjö.

Gustav Landström vet inte om eller när han kan vänta ett eventuellt besked om uteslutning.

Om det värsta händer funderar han på att inleda en rättslig process mot sitt fackförbund.

Han anser att bråket vuxit bortom all rimlighet och precis som Anna Skarsjö önskar han inget hellre att knutarna ska lösas upp förhandlingsvägen.

Föregående

Spårvägens fackombud attackeras av kolleger

Nästa

Strandhäll, Begler, misstroendet och Konstitutionsutskottet - vi reder ut begreppen