De flesta invånare i Västra Götalands län upplever en god tillgång till vård och de som besökt primärvården och akutmottagningar har haft en bra upplevelse. Privata vårdgivare ges bättre betyg än den offentliga.
Det visar årets upplaga av Hälso- och sjukvårdsbarometern och Nationell Patientenkät inom primärvård och akutmottagningar, som fångar invånarnas attityder i hela landet.
Det är särskilt när det gäller kontinuitet som den privata vården överträffar den offentliga. En större andel av patienterna i privat vård fick träffa samma läkare vid upprepade besök, jämfört med patienterna inom den offentliga primärvården i Närhälsan.
Alltför lång väntan på sjukhusen i VGR
Utmaningar kvarstår inom sjukhusvården, där väntetiderna i Västra Götalandsregionen fortfarande upplevs som långa i jämförelse med resten av landet.
Svaren visar att endast 4 av 10 är nöjda med informationen om väntetider på akutmottagningar,

– Det är tydligt att vi behöver förbättra kommunikationen kring väntetider och prioritering av patienter på akutmottagningarna, säger Kaarina Sundelin, hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör i VGR.
Bland de patienter som besökte en akutmottagning i Västra Götaland under november 2024 framkommer att närmare 8 av 10 upplever att deras vårdbehov har blivit tillgodosett och att de skulle rekommendera mottagningen. Även på akutmottagningarna upplever majoriteten, 9 av 10, att de blir bemötta med respekt.
Ökat förtroende för vården i regionen
Invånarnas förtroende för vården i Västra Götaland har förbättrats något jämfört med 2023, där 63 procent av de svarande har mycket eller ganska stort förtroende jämfört med 57 procent 2023.
Förtroendet för vårdcentraler har också ökat, medan förtroendet för sjukhusen har minskat från 68 till 63 procent.
Patienternas upplevelse av tillgången till vård i ligger stabilt kvar på hög nivå både i VGR och i riket.
Patientnöjdheten kvar på förra årets nivå
Patientnöjdheten i Västra Götalandsregionens primärvård ligger kvar på oförändrad nivå jämfört med föregående år, enligt den senaste Nationella Patientenkäten.
Resultatet visar att åtta av tio patienter är nöjda med sin upplevelse av vårdbesöket, och en stor majoritet (nio av tio) upplever att de blivit bemötta med respekt samt att personalen visar både medkänsla och engagemang.
Likaså känner de flesta att de fått möjlighet att ställa frågor och vara delaktiga i beslut som rör deras vård och behandling.
Vill träffa samma läkare varje gång
Ett område för förbättring är kontinuiteten, då färre än hälften av patienterna har träffat samma läkare vid upprepade besök.
Även hälsofrämjande samtal om kost, motion och tobaksvanor är ett utvecklingsområde.
Trots dessa utmaningar upplever patienterna en hög grad av trygghet i vården, och många skulle rekommendera vårdcentralen till andra i liknande situation.
Tre olika undersökningar
Sammantaget redovisas tre olika undersökningar av medborgarnas uppfattning om vård de upplevt:
1) Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning som avser att fånga befolkningens attityder till, förtroende för och uppfattning om svensk hälso- och sjukvård.
Sammanlagt har 8 831 personer över 18 år i Västra Götaland svarade på enkäten.
2) Nationell Patientenkät är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården. Undersökningen inom primärvården genomfördes under oktober-november 2024. Enkäten besvarades av drygt 17 000 personer som varit på ett fysiskt läkarbesök eller haft en digital läkarkontakt.
3) Undersökningen för Akutmottagningar genomfördes under november-december 2024 och närmare 3 900 har svarade på enkäten i Västra Götalandsregionen.
Källa:
Resultaten från Hälso- och sjukvårdsbarometern och Nationell Patientenkät finns tillgängliga på:
• Befolkningens uppfattning om vården
• Hälso- och sjukvårdsbarometern | SKR