Nedskräpning Böter Fimpar
Nedskräpning är olagligt i Sverige. Den som ertappas kan bötfällas och i grova fall dömas till fängelse. Bild: Jonas Holmqvist, Håll Sverige Rent

Under 2024 bötfälldes 438 personer i Sverige för nedskräpning. Det är en ökning med 29 procent mot året innan och det högsta antalet utdelade böter sedan skräpboten infördes år 2011.
Trenden visar att allt fler bötfälls sedan lagen ändrades för tre år sen – nu kan även den som fimpar fel få böter.
Göteborgarna är inte värst på att skräpa ner men hamnar ändå så högt som på femte plats i den riksomfattande statistiken över utfärdade skärpböter under förra året.

I Sverige är det olagligt att skräpa ner. Den som skräpar ner kan få böter eller till och med fängelse om nedskräpningen är mer omfattande.

Även fimpar och tuggummin kan numera ge böter
Mindre nedskräpning, till exempel om man slänger snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor eller andra engångsartiklar, kan leda till en skräpbot på 800 kronor. Sedan 2022 kan också småskräp, så som cigarettfimpar och tuggummin, ge böter.

Malmö, Västerås och Stockholm på nedskräpningens ”prispall”
– Varje utfärdad bot stärker normen att det aldrig är okej att lämna skräp efter sig. Det är ett kraftfullt verktyg som skickar en tydlig signal om att var och en behöver ta sitt ansvar för en renare miljö, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Kommunerna där det utfärdats flest böter under 2024 är Malmö (69) följt av Västerås (35), Stockholm (33), Uppsala (30), Göteborg (19), Lund (15), Örebro (11), Järfälla (9), Helsingborg (8) och Botkyrka (8).

Vill se samma effekt som böter för fortkörning
2024 delades det ut närmare 156 000 böter för hastighetsöverträdelser, enligt Polismyndigheten.
– Fortkörning tas på stort allvar eftersom det är farligt och dyrt för samhället. Nedskräpning är också ett allvarligt problem. Vi ser gärna att fler böter delas ut så det får samma förebyggande effekt som en fortkörningsbot, säger Johanna Ragnartz.