Det är nu halvtid mellan valen. Då vänder sig Spanaren till de nio partierna i Göteborgs kommunfullmäktige.
Samtliga gruppledare får samma frågor skriftligt.
Vi publicerar svaren i den ordning de kommer in till oss.

Miljöpartiets kommunalråd Karin Pleijel vill se ett grönare och fossilfritt Göteborg.
– Vi kan bli en viktig länk i den globala rörelse som krävs för att mildra den pågående klimatkrisen, säger hon i Spanarens intervju.

Karin Pleijel Miljöpartiet
Karin Pleijel.

Vad vill du att namnet Göteborg ska förknippas med?
En stad där det är gott att leva både idag och i framtiden. “Hållbar stad – öppen för världen” är en bra slogan som håller över tid. Där människor har hopp, känner sig trygga och trivs. Att det är staden där vi lyckats minska segregationen och skapa goda jobbmöjligheter i den gröna omställningen.

Vilken fråga tycker du är svårast att arbeta med?
På klimatområdet går det tyvärr alldeles för långsamt, i synnerhet när det gäller att ställa om till hållbart resande. Där måste vi göra mycket mer för att prioritera kollektivtrafik, cykel och gående framför bilen och att inte minst barn och äldre ska kunna gå och cykla säkert i vår stad. Även problemet med barn som dras in i kriminalitet. Staden och många fler aktörer i samhället behöver kroka arm och sätta in många olika åtgärder för att bryta utvecklingen. Jag känner sorg över att många barn blir både offer och förövare i den hårda kriminella världen.

Är stadens organisation och bemanning rätt anpassad för de utmaningar du ser framöver?
Vi ser en stor förändring i befolkningssammansättningen på sikt med fler äldre samtidigt som färre yrkesarbetar. Redan idag behöver kommuner och regioner anställa många fler medarbetare, inte minst i välfärden, men det viktigaste är att vi kan behålla vår personal. Då behöver vi erbjuda en hälsofrämjande arbetsmiljö, goda utvecklingsmöjligheter i jobbet, bra arbetstider och löner.

Vilka uppgifter har högst prioritet och förfogar staden över tillräckligt med resurser för att lösa dem?
Göteborgarna ska ha tillgång till en bra välfärd, inte minst i förskolan, skolan och äldreomsorgen. De som växer upp i vår stad ska ha bra förutsättningar att lära sig, ha en meningsfull fritid och kunna förverkliga sina drömmar. Då är utanförskap och segregation något vi måste komma till rätta med. Vi måste också driva på omställningen till ett grönare och fossilfritt Göteborg som ger oss så mycket fördelar, vi får en grön och en mer trivsam stad. Genom att förena ett gott liv med grön omställning kan vi bli en viktig länk i den globala rörelse som krävs för att mildra den pågående klimatkrisen. Ett klimatanpassat Göteborg är en förutsättning för att vi ska kunna bo kvar här.

Vad är det viktigaste ditt parti uppnått sedan senaste valet?
Att vi jobbat medvetet mitt i en världskris, skenande inflation och kostnadsökningar med att skydda vår välfärd så bra vi har kunnat. Att vi samtidigt som höger-regeringens politik ständigt ökar utsläppen så har vi arbetat målinriktat för att motverka klimatkrisen. Några axplock är stadens första bilfria skolzon vid Ånässkolan, sommartorg på Grönsakstorget, ökad kapacitet i kollektivtrafiken, sänkningen av bashastigheten, att vi stoppade Skeppsbrogaraget och fasar ut fossila råvaror ur stadens energisystem.

Hur många fler invånare kan Göteborg ta emot?
Vi har vuxit så det knakar under en längre tid och haft svårt att hinna med att bygga allt som behövs för alla våra invånare, inte minst bostäder. Nu har siffrorna vikt av efter många år med en kraftigt ökande befolkning. Vi behöver se över om detta är tillfälligt eller en ny trend som då får betydelse för hur vi planerar vår stad och all den service som behövs i form av skolor, vägar och bostäder. Staden behöver växa varsamt.

Behövs fler insatser mot den korruption som avslöjades för några år sedan?
Vi accepterar aldrig oegentligheter i vår kommunala verksamhet. Skattebetalarna ska vara trygga i att pengarna används väl och att beslut fattas på ett korrekt sätt. Det rödgröna styret har inlett ett arbete med tillitsbaserad styrning, samt olika åtgärder för att minska tystnadskultur och stärka alla våra anställda. Att vilja och våga göra rätt är något som måste stärkas i varje organisation hela tiden, från kommunstyrelsen till den enskilde anställde. Vi som har en ledningsposition ska alltid föregå med gott exempel.

När tror du Västlänken kan stå klar?
2032. Västlänken är en viktig infrastruktursatsning för att fler ska kunna resa kollektivt och energismart, så att vi får mer plats för människor och grönska i stadens centrala delar.

Previous

Snart kommer hälften av alla svenskars journaler att finnas i samma system

Next

Hisingens nationalpoet var filosofie vaktmästare, visdiktare och trubadur