Det är nu halvtid mellan valen. Då vänder sig Spanaren till de nio partierna i Göteborgs kommunfullmäktige.
Samtliga gruppledare får samma frågor skriftligt.
Vi publicerar svaren i den ordning de kommer in till oss.

Kommunalrådet Axel Josefson är Moderaternas gruppledare.
Han framhåller att Göteborg är onödigt dyrt att driva.

– Vi lägger mer än motsvarande kommuner på skolan och har ändå riktigt usla skolresultat, säger han. Även inom förskolan och äldreomsorgen betalar vi mer än vi borde.

Axel Josefson Moderaterna
Axel Josefson.

Vad vill du att Göteborg ska förknippas med?
Trygghet, glädje, kunskap och framåtanda.

Vilken fråga tycker du är svårast att arbeta med?
De stora infrastrukturprojekten är oftast de svåraste då de är viktiga för stadens utveckling samtidigt som de berör människor i deras vardag. Det är många perspektiv och intressen som möts och ibland står emot varandra.
Den viktigaste frågan är däremot skolan och Göteborgs dåliga skolresultat.

Är stadens organisation och bemanning rätt anpassad för de utmaningar du ser framöver?
Vi har uppenbara problem i bemanning och kanske framför allt kultur. Göteborg har enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) 1,8 miljarder i oförklarliga kostnader, alltså pengar som vi betalar mer än vad vi borde då vi jämför med kommuner med liknande förutsättningar. Samtidigt får vi ut mindre i form av välfärd än vi borde.
Vi lägger exempelvis mer än motsvarande kommuner på skolan och har ändå riktigt usla skolresultat som drabbar stadens barn och unga. Även inom förskolan och äldreomsorgen betalar vi mer än vi borde, samtidigt som servicen är sämre än i jämförbara kommuner.

Vilka uppgifter har högst prioritet och förfogar staden över tillräckligt med resurser för att lösa dem?
Att komma tillrätta med skolresultaten är det allra viktigaste. Varje år lämnar 1 000 elever nian, utan att ha uppnått gymnasiebehörighet. Detta påverkar dessa ungdomar på ett oerhört negativt sätt och det stänger många dörrar till ett bra liv. Samtidigt lägger vi som sagt mer pengar än motsvarande kommuner på skolan. Så det är i grunden inte en resursfråga.
Det handlar om organisation, kultur och framför allt viljan att se de egna problemen.

Vad är det viktigaste ditt parti uppnått sedan senaste valet?
Det är utan tvekan att vi lyckats sätta fokus på de dåliga skolresultaten. Det är ett svek mot Göteborgs unga som det knappast talats om tidigare.

Hur många fler invånare kan Göteborg ta emot?
Det beror på hur mycket vi klarar av att bygga, hur vi bygger och i vilken grad de som kommer hit försörjer sig själva. Vår viktigaste utmaning är att få barnfamiljer och skattekraft att stanna i Göteborg. Då måste skolan bli mycket bättre och vi måste bygga fler småhus som barnfamiljerna vill ha.

Behövs fler insatser mot den korruption som avslöjades för några år sedan?
Korruptionen finns tyvärr överallt i samhället idag och Göteborgs stad är inte förskonad. Samtidigt anpassar den sig hela tiden till förutsättningarna. Därför går det inte att peka på enskilda insatser och åtgärder, utan det gäller att ha ett ständigt pågående arbete.

När tror du Västlänken kan stå klar?
Det beror på Trafikverket. Det är deras ansvar. Att gissa på frågor om Västlänken verkar vara lika riskabelt som att svara ja när någon telefonförsäljare från sossarnas lotterier ringer.

Previous

Dubbla gästdirigenter när Kuusisto ansluter till Göteborgssymfonikerna

Next

Västlänken värsta förseningen i modern tid