Neeme Järvi Dirigent
Neeme Järvi. Bild: Wikipedia Commons.

Estniske dirigenten Neeme Järvi är tillbaka hos Göteborgssymfonikerna. Det blir en konsert till Hasselbladspristagaren den 10 oktober för att värdigt fira vinnaren av världens största fotopris, som i år går till den brittiska fotografen Ingrid Pollard.
Hon får två millioner kronor i prispengar medan de som går på konserthuset får en konsert med dirigenten som byggde Göteborgssymfonikerna till en världsorkester.

Det var under tidiga 80-talet som Neme Järvi fick chansen att bygga upp och bygga ut orkestern, det blev fler musiker och kraven höjdes.

Ständig utveckling för orkester och dirigent
Men det var en tid för utveckling av dirigenten själv också, han har berättat om många spännande stunder tillsammans med musikerna, inte minst under resor runt om i världen där ryktet om en välspelade orkester byggdes bättre år för år.
å småningom skulle det bli en hel del skivinspelningar, inte minst med nordisk musik, skivor som älskas högt.
Han stannade hos Göteborgssymfonikerna i hela 22 år, vilket i sammanhanget är rätt länge, en chefsdirigent går ofta vidare, men här var det lång utveckling för både musiker och dirigent till höga nivåer.

Många musiker för unga för att tidigare ha spelat med Järvi, 87
Nu har Neeme Järvi hunnit bli 87 år, men jobbar på ändå. Han bor i USA, där han har en hel del arbete med olika orkestrar, men kommer ibland hem till Göteborg, även om det nu var några år sedan.
Han berättar i konserthusets tidning Podiet att han inte riktigt vet hur standarden är på orkestern, fast det självklart är duktiga musiker. Men de flesta är för unga för att ha spelat med Neeme Järvi, vilket gör mötet spännande.

Gustav Adolf-sviten, Strauss och Rautanvaara
Och så får han dirigera Alfvéns Gustav Adolf-svit, som han säger är underbar, romantisk och högtidlig musik. Musik han gärna skulle spela in, han har ju spelat in så mycket med Hugo Alfvéns musik.
På Hasselbladskonserten den 10:e blir det verk av Strauss, Alfvén och Rautavaara. Den sistnämndes musik innehåller ljud av fåglar, lite kul eftersom fåglar var kamerauppfinnaren Victor Hasselblads favoritmotiv.
Utställningen med Ingrid Pollards bilder visas sedan i närbelägna Hasselblad Center (Konstmuseet) från 12 oktober

Previous

Samverkan mellan facken och ledningen på Sahlgrenska upphör

Next

Han får regionens kulturpris 2024