Överläggningarna enligt samverkansavtalet mellan sjukhusledning och två fackliga organisationer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, upphör.
Det är följden av att Läkarföreningen och Vision på ett möte med sjukhusdirektör Boubou Hallberg i fredags sade upp avtalet.

Beslutet fattades då läkarföreningen inte under lång tid inte varit tillräckligt delaktig i beslut om kommande förändringar i organisationen på universitetssjukhuset.

Hanna Kataoka Läkarförbundet Läkarföreningen
Hanna Kataoka. Bild: Susanne Högdahl.

– Samverkansavtalet grundades på medbestämmande enligt MBL och tillit, säger hon. När sjukhusledningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset nu beslutar om förändringar utan att inhämta de fackliga förtroendevaldas åsikter haltar samverkan, som bygger på ömsesidigt engagemang.
– Det är självklart arbetsgivarens uppdrag att fatta besluten men vår roll i processen är central och skall inte negligeras, kommentarer Hanna Kataoka.

Uppsagt avtal berör 4 000 medlemmar
Hon är överläkare på SU med specialistområde psykiatri. Som facklig företräder hon alla läkare i Västra Götalandsregionen, VGR, sitter i styrelsen för Sveriges läkarförbund samt är huvudskyddsombud på SU.
Fackförbundet Vision företräds på SU av dess ordförande Therese Jakobsson.
Det uppsagda samverkansavtalet berör ca 4 000 medlemmar på SU. Det löper nu ut vid årsskiftet.

”Som en fortsättning på MBL”
Hanna Kataoka beskriver samverkansavtalet med att det spelar en viktig roll för medarbetarna i vården och därmed för patienterna.
– Man kan beskriva samverkansavtalet som en fortsättningskurs på MBL, tycker hon.

Lista för besparing hemlighölls
En av frågorna där de fackliga åsidosattes var när ledningen åstadkom en lista över åtgärder för att skala bort 1,7 miljarder kronor för att få sjukhusets ekonomi i balans. Listan hemlighölls till en början.
– Där fick vi inte medverka och bidra med våra kunskaper, säger hon. Det räcker inte med att enbart få information om kommande förändringar. Vi måste bli engagerade i den process som leder fram till själva besluten, anser hon.
– Vårdpersonalens erfarenheter spelar en viktig roll i förändringsarbetena.

Ny stabsfunktion infördes utan samverkan
Ett annat exempel där facken känner sig rundade är införandet av en ny befattning i ledningsstrukturen, en nyinrättad stabsfunktion.
– Vi ställdes inför fait accompli, anser Hanna Kataoka.

Sjukhusdirektören har betonat vikten av att medarbetare är informerade
Sjukhusdirektör Boubou Hallberg som tillträdde sin nya tjänst i augusti 2023 har vid olika tillfällen betonat vikten av att hålla medarbetarna informerade.
I Spanaren sa han, som nytillträdd SU chef, bl.a så här i en intervju den 4 augusti 2023:
– Jag vill involvera dem (personalen) i besluten, understryker han för Spanaren.
– Han tänker öka kontakterna med både medarbetare och patienter. Andra prioriterade frågor är
– Arbeta för en förbättrad tillgänglighet
– Utveckla nya arbetssätt, till exempel med hjälp av digitalisering
– Att arbeta smartare i organisationen i dess olika system
– Och att fortsätta att driva utvecklingen av sjukhusets specialiteter.

Brådska i förändringsarbetet väcker frågor hos de fackliga
Brådskan att påbörja förändringsarbetet väcker frågor hos de fackliga. De efterlyser ett intresse och vilja hos ledningen att lyssna på de fackliga representanterna.
– Samverkansavtalet är bra, det är efterlevnaden som haltar. Hur det fungerat genom åren har böljat fram och tillbaka. Beslutet om förändringar i sjukhusledningen utan föregående samverkan blev till slut droppen som fick bägaren att rinna över, säger Hanna Kataoka.
– Omorganisation kostar pengar. Omfokusera resurserna på kärnverksamheterna, vården och patienterna. Vården blir alltid dyrare med den växande befolkningen med en allt längre livstid. Då ställer man sig frågan, behövs all administration? Hon tar som exempel den stora administrativa överbyggnaden i VGR.

Previous

Läkarförbundet vill skjuta upp starten för Millenium på SÄS

Next

Neme Järvi återvänder till symfonikerna när Hasselblads pris ska delas ut