Charlotta Ljungman Sahlgrenska
Charlotta Ljungman

Allt fler verksamheter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset arbetar med individanpassad diagnostik och behandling, så kallad precisionsmedicin.
Måndag 23 september invigs Precisionsmedicinskt centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Precisionsmedicin kan förbättra för patienten och öka jämlikheten inom vården på sikt. Det finns mycket att vinna med precisionsmedicin. Den kommer att vara en betydande del av framtidens sjukvård, säger Charlotta Ljungman, föreståndare för Precisionsmedicinskt centrum.

Utvecklingen av precisionsmedicin har pågått sedan 1990-talet och från att ha handlat om behandlingar av enstaka patienter står nu delar av hälso- och sjukvården inför ett införande på bred front, till exempel när det gäller en bredare genomlysning och syn på barncancer.

Uppdrag för samordning, forskning och utveckling
– Många verksamheter på sjukhuset jobbar redan med precisionsmedicin, som inom onkologin, barnmedicin och i forskning och klinik kring sällsynta diagnoser
– Uppdraget för centret blir bland annat att samordna de funktioner som redan finns på sjukhuset, men också att ha en tät dialog med akademin och industrin för att underlätta för forskning och utveckling inom precisionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset men också inom hela Västra Götalandsregionen, säger Charlotta Ljungman.

Statliga pengar till forskning och planering
Regeringen har beslutat att satsa 50 miljoner kronor nästa år och därefter 100 miljoner kronor årligen för en jämlik implementering av precisionshälsa, i hela Sverige där också förebyggande av sjukdom ingår. Landets universitetssjukvårdsregioner har också nyligen fått forskningsmedel för att staka ut en gemensam färdplan för införandet av precisionsmedicin.
– Sjukvården står inför både stora möjligheter och stora utmaningar när det gäller precisionsmedicin. Att kunna erbjuda skräddarsydda utredningar och behandlingar ställer höga krav på förmågan att hantera stora mängder data samtidigt som det också finns ekonomiska utmaningar. Det kommer att krävas mer av oss i form av samarbete för att kunna införa precisionsmedicin jämlikt och kostnadseffektivt, både lokalt på sjukhuset men också i hälso- och sjukvården nationellt, säger Charlotta Ljungman.

Fakta precisionsmedicin
Med precisionsmedicin menas diagnostiska metoder och terapier för individanpassad utredning, förhindrande och behandling av sjukdom, antingen det utgår från individnivå eller delar av befolkningen. Förenklat kan precisionsmedicin beskrivas som kombinationen av mer detaljrika kartläggningar av olika sjukdomar och de mer skräddarsydda behandlingar det öppnar för.

Previous

Offentlighetsprincipen - väl värd att fortsätta försvara efter mer än 250 år

Next

"Staden står inför stora problem när antalet personer över 80 år fördubblas"