Tuula Teeri IVA
Tuula Teeri.

– För att behålla vår konkurrenskraft och vara en ledande innovationsnation, måste vi öka våra investeringar och skapa bättre förutsättningar för samverkan mellan industri och akademi, säger Tuula Teeri, vd för IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.
Hon sänder uppmaningen i anslutning till FoU-barometern (FoU – Forskning och Utveckling) för 2024, som offentliggjordes på måndagen.
– Barometern visar tydligt att Sverige står inför stora utmaningar, men också enorma möjligheter inom forskning och utveckling, tillägger Tuula Teeri i rapporten.

Med en ökad internationell konkurrens och en snabb omställning mot hållbarhet och digitalisering, efterlyser FoU-cheferna i Barometern en mer aktiv forsknings- och innovationspolitik samt ökade statliga investeringar.

Klimatet för innovation har förbättrats
Deras övergripande bild av det svenska innovationsklimatet är att klimatet har förbättrats. I årets undersökning anser 82 procent av FoU-cheferna att förutsättningarna för att investera i FoU i Sverige är bra eller mycket bra, vilket är en ökning från 70 procent 2023.

Många företag har svårt att rekrytera rätt personer
Det som i högst grad påverkar var företagen väljer att placera sin FoU är tillgång till kompetens. 97 procent av FoU-cheferna anser att kompetenstillgång är viktigt eller mycket viktigt. Även om rekryteringsläget ljusnat något så visar FoU-barometern att en hög andel av företagen har fortsatt svårt att rekrytera rätt personer till sin FoU.

Flera områden där det är brist på rätt kompetens
Barometern visar att 45 procent av företagen anser att det är svårt eller mycket svårt att hitta den personal de behöver. Bristområden som FoU-cheferna särskilt pekar ut är programvaruutveckling, dataanalys, AI och batteriteknik.
Men även företrädare för basindustrin uppger att de har svårt att hitta FoU-personal.

Tio i topp-tips för förbättring
FoU-cheferna lämnar i Barometern tio förslag på agerande:
1. Utbilda fler ingenjörer. ”Det utbildas för få ingenjörer i Sverige för att kunna möta industrins behov.”
2. Öka statliga medel till forskning och innovation.
”Öka offentlig finansiering av forskning och utveckling så att den motsvarar minst en procent av BNP”.
3. Satsa mer på forskning i samverkan.
4. Ge högskolan nytt uppdrag för livslångt lärande.
”Den dubbla omställningen mot ökad digitalisering och hållbarhet innebär ett stort behov av vidareutbildning av befintlig personal”.
5. Underlätta för utländska studenter och experter.
”Företagen är beroende av utländsk kompetens och att Sverige välkomnar studenter och experter. Tillståndsprocessen för att få visum och arbetstillstånd behöver gå snabbare och bli smidigare. Det behöver också bli enklare för internationella studenter och forskare att stanna och arbeta i Sverige efter examen”.
6. Upprätta en nationell forsknings-, innovations- och teknikstrategi.
”Det arbete med att ta fram förslag till strategiska teknikområden som initierats av regeringen i maj 2024 måste också resultera i en tydlig handlingsplan, och samordnas med andra strategier som berör industrin”.
7. Se över tillämpning av lärarundantaget.
8. Samordna och förenkla deltagande i EU:s forskningsprogram.
9. Minska antalet forskningsfinansiärer.
”Flera välkomnar förslaget om att minska antalet myndigheter som ansvarar för forskning och innovation”.
10. Konkurrenskraftiga stöd för FoU.

Fakta om Barometern:
FoU-barometern har genomförts sedan 2019 och bygger på en enkät om det svenska klimatet för forskning och utveckling, FoU, som i år har besvarats av 76 FoU-chefer i svenskt näringsliv. Tolv av dem har djupintervjuats. Tillsammans har företagen i undersökningen cirka 63 500 FoU-anställda i Sverige, vilket motsvarar cirka 78 procent av alla FoU-anställda i företagssektorn i jämförelse med de senaste siffrorna från SCB. Bland deltagarna finns några av företagen med flest FoU-anställda i Sverige inklusive Ericsson, Saab, Volvo Cars, Scania, AB Volvo, och AstraZeneca.

Föregående

Så hanterar ledningen läkarflykten på lungkliniken i Borås

Nästa

Årets frihetspenna går till Anita Goldman