Privatvärdarna Fastighetsägarna GFR vänder sig nu till hyresnämnden och begär att få en skiljeman utsedd.
Eller rättare två skiljemän.
En ska ta sig an de strandade hyresförhandlingarna i Göteborg, den andre besluta om hyresnivån i Alingsås och Vårgårda.

I Göteborg handlar förhandlingarna om 28 000 hushåll hos cirka 600 privatvärdar som använder sig av GFR som förhandlingsombud. I Alingsås och Vårgårda om cirka 1 400 lägenheter, varav 30 ägs av privatvärdar i Alingsås och sex i Vårgårda.

LInda Siverbo Fastighetsägarna
Linda Siverbo

Olika parter har valt att stranda
I Göteborg är det Hyresgästföreningen som valt att lämna de lokala förhandlingarna om nästa års hyror. Men i Alingsås-Vårgårda är det GFR som strandat hyresförhandlingarna.– Vi står alldeles för långt från Hyresgästföreningen för att kunna nå en överenskommelse vid förhandlingsbordet, säger Linda Siverbo, näringspolitiskt ansvarig hos GFR
– Hyran är fastighetsägarnas enda intäkt och den ska täcka kostnader för underhåll, räntor, förvaltning och personal.
Det är nödvändigt för att vi ska ha välskötta lägenheter och fastigheter som hyresgästerna trivs i.

Jesper Lissmark Hyresgästföreningen
Jesper Lissmark

”Hård linje som skrämmer hyresgäster”
I Alingsås och Vårgårda har GFR krävt hyreshöjningar på 15 respektive 14,5 procent.
– Fastighetsägarna GFR och hyresvärdarna de företräder driver en stenhård linje som skrämmer hyresgästerna. Och konsekvenserna av deras hårda krav är stora. Hyresgästerna kommer inte klara av att betala de höga hyror dom kräver. De måste börja ta ett större ansvar för de som faktiskt betalar hyran, hyresgästerna i Alingsås och Vårgårda, säger Jesper Lissmark, förhandlare i Hyresgästföreningens region BÄSK (Bohus, Älvsborg, Skaraborg).
– Vi får en bild av att Fastighetsägarna GFR har satt strandningarna i system för att slippa förhandla.

Fastighetsägarna inte nöjd med agerandet
Men i Göteborg var det alltså Hyresgästföreningen som valde att lämna de lokala förhandlingarna. Syftet var paradoxalt nog att tvinga motparten att fortsätta förhandla och inte blanda in en utomstående skiljeman.
Men det förfaringssättet upprör GFR.
– När hyresförhandlingslagen ändrades för att möjliggöra tvistlösning var lagstiftaren tydlig med att en part inte ska kunna hindra en tvistlösning genom att ensidigt avsluta förhandlingen. Hyresgästföreningen har trots det valt att försöka blockera tvistlösningen och då får frågan prövas juridiskt, säger Rikard Ljunggren, vd för GFR.

Hyresnämnden ska utse skiljeman
Den tvistlösning Rikard Ljunggren syftar på infördes förra året och innebär att när privatvärdar och hyresgästföreträdare inte kommer överens kan en särskild skiljeman utses av hyresnämnden som sedan kan fatta beslut om hyresnivån.
I Göteborg kräver GFR hyreshöjningar på 15 procent från årsskiftet.

Previous

Hyresgästföreningen strandar med privata GFR - som anklagas för att vara oseriösa

Next

Premiär för världens snabbaste lagsport på is - i högsommarvärme