Nu ska det bli teater lite oftare även på de mindre orterna i Västra Götalandsregionen. Ty regionen startar en fyraårig satsning på turnerande scenkonst i regionen, där nu både stadsteatern i Borås och i Göteborg ska bidra med föreställningar.
Allt i samarbete med Riksteatern.

”Mer scenkonst i Västra Götaland” är namnet på projektet, som får 600 000 kronor första året.
Idén är att tänka ut några produktioner som kan turnera till mindre orter, där till exempel Mellerud och Götene visat intresse, bland flera andra.

Axel Bergström VGR
Axel Bergström

Scenkonst för fler i regionen
Idag finns scenkonsten koncentrerad till Borås och Göteborg, men på det här viset kan föreställningarna komma ut till fler ute i regionen. Och det är ju inte bara publiken som saknar teatern och dansen, även institutionerna vill nå en ny publik.
Och i projektet med att se till att få till turnéer ska även fria grupper kunna vara med. Eller som ordföranden för kulturnämnden i regionen, Axel Bergström, säger:
– Vi vill göra det enklare för utövarna att möta sin publik, samtidigt som innevånare i hela länet får närmare till scenkonsten.

Riksteatern har rutin på spel utanför de största scenerna
Att Riksteatern är inblandad är en fördel, organisationen är ju van vid att ordna till spel ute i landet. Nu blir det mer av den varan. Även om inte de största produktionerna kan resa runt eftersom de små scenerna inte kan hantera Göteborgs Stadsteaters största satsningar, blir det ändå fler föreställningar i utbudet.

Katti Hoflin VGR
Katti Hoflin

Utökat utbyte och utbud
Stadsteatrarna kan skicka ut de lite mindre föreställningarna, och ta emot andra föreställningar så därför kallar Västra Götalandsregionen projektet som en slinga. Ett utbyte runt i hela länet.
– Med den här satsningen kan vi helt enkelt utöka utbudet och göra det möjligt för de olika arrangörerna att boka fler och olika typer av föreställningar, säger Katti Hoflin, kulturchef i regionen.

Kulturbruket i Mellerud och Vara konserthus är med
Projektet ska pågå i fyra år och grundar sig på teaterutredningen, som visar att det finns stor brist på dramatisk teater för vuxna i regionen.
Sedan utökades det med övrig scenkonst, som till exempel dans. Kulturbruket på Dal i Mellerud och Vara konserthus är två av flera som ska delta i turnéslingan.

Föregående

Spanarens medarbetare Björn Gustafsson har avlidit

Nästa

Hyresgästföreningen strandar med privata GFR - som anklagas för att vara oseriösa