Sahlgrenska AT-ranking
Från vänster Rickard Zeijlon, sjukhusövergripande AT-studierektor, Johan Tengroth, AT-läkarchef, Karin Ervander, sjukhusövergripande AT studierektor och Karolina Larsson, AT-läkarchef. Bild: Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, kliver några steg upp i de yngre AT-läkarnas, SYLF, rankning av sjukhus i landet.
SU kom sjua av de 67 bedömda sjukhusen. Det är ett kliv upp från föregående års mätning som placerade sjukhuset på plats nr tio.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset fick samtidigt också bedömningen ”bästa universitetssjukhuset att göra AT-tjänst på”.

AT-kansliet genomför årligen egna medarbetarenkäter.
– Det är och har varit tuffa tider för sjukhuset, säger Johan Tengroth, AT-läkarchef vid SU, i sjukhusets interna information.
– AT-läkarna har arbetat i verksamheter där det varit ansträngt ekonomiskt. Trots detta har handledningen och utbildningen av AT-läkarna på klinikerna fungerat väl, och vi gläds åt att se att de är riktigt nöjda även i år, tillägger Johan Tengroth.

Tillgängligheten för AT-läkarna i fokus
Medarbetarna på AT-kansliet har fortsatt arbetat med att utveckla AT på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med fokus på att vara tillgängliga för AT-läkarna.
– En grundförutsättning för detta är det goda samarbetet med resten av sjukhuset. Samarbetet med respektive klinik och alla duktiga handledare gör att vi gemensamt kan agera snabbt och kraftfullt, säger Rickard Zeijlon, sjukhusövergripande AT-studierektor.

Klättring från plats 57 till topp tio
Att AT-läkarna trivs är av stor betydelse för Sahlgrenska Universitetssjukhuset eftersom det handlar om framtida medarbetare, men det finns också andra anledningar till att det är viktigt.
Sedan år 2000 har Sveriges yngre läkares förening, SYLF, mätt och utvärderat ATs kvalitet i hela Sverige genom att varje år släppa en rapport och en rankningtabell, som redogör för läget. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har klättrat på rankningen. 2019 låg sjukhuset på plats 57, 2022 på plats 13 och 2023 plats 10. Och i år hamnar sjukhuset således på plats 7.

2024 års topp 10:
1 Hallands sjukhus, Halmstad
2 Hallands sjukhus, Varberg
3 Höglandssjukhuset, Eksjö
4 Kiruna sjukhus
5 Västerviks sjukhus
6 NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla
7 Sahlgrenska Universitetssjukhuset
8 Ljungby lasarett
9 Västmanlands sjukhus, Västerås
10 Lycksele lasarett

Föregående

Bilister i Göteborg sämst på att ha rätt däck

Nästa

När vädret är på rätt humör med trivsamma vattenhål flyttar New Orleans till Göteborg