Oseriöst. Provocerande. Oansvarigt. Fulspel. Ett slags låtsasförhandling.
Det är några kommentarer från företrädare för Hyresgästföreningen.
Detta sedan privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna gått ut med rekordhöga hyreskrav inför 2025 i Västsverige.

Fastighetsägarna GFR kräver mellan 14 och 15 procent i höjda hyror runt om i Västsverige. Något motiv till varför hyrorna skulle behöva chockhöjas har inte presenterats.
Inte annat än ökade kostnader som enligt GFR inte täcks av de nuvarande hyrorna. Något som enligt organisationen riskerar att drabba hyresgästerna genom bland annat sämre underhåll.

Ronny Bengtsson.

Nya krav direkt efter avslutade förhandlingar
Dessutom tog GFR uppenbarligen Hyresgästföreningen på sängen genom att gå ut med hyreskraven så gott som direkt efter att överenskommelsen om årets hyror var klar.
En överenskommelse som innebär höjningar på över 5 procent.
– Det här känns inte seröst, säger Ronny Bengtsson som är regionordförande i Hyresgästföreningen i västra Sverige. Bläcket på 2024 års hyresöverenskommelse har inte hunnit torka ännu och redan nu kommer ett 70-tal privata fastighetsägare i Varberg och kräver nästan 15 procent ytterligare i hyreshöjning för 2025.

”Oansvarigt och provocerande”
– Det är ytterst oansvarigt och provocerande av fastighetsägarna i dessa tuffa tider och väldigt stressande för alla hyresgäster i Varberg som omfattas av de här kraven.
Ronny Bengtsson är inte ensam om att reagera. Sofi Bringsoniou är förhandlingschef hos Hyresgästföreningen i västra Sverige och hon skräder inte orden.

Sofi Bringsoniou
Sofi Bringsoniou

– Vi frågar oss om de här privata fastighetsägarna och deras medlemsorganisation överhuvudtaget bryr sig om sina hyresgäster.

”Förtjänar mer än fula förhandlingsknep”
– De tre senaste åren har de privata fastighetsägarna krävt sammanlagt drygt 36 procent i hyreshöjningar. Det här visar på noll förståelse för hushållens tuffa situation och vi är innerligt trötta på att de inte har något hyresgästperspektiv överhuvudtaget.
– Därför känns det här som ett riktigt fulspel, en slags låtsasförhandling. För Sveriges hyresgäster är hyresförhandlingarna inte ett spel utan på riktigt och vi tycker att de förtjänar mer än fula förhandlingsknep.

Fastighetsägarnas hyreskrav i procent:
Alingsås och Vårgårda 15 respektive 14,5
Sjuhärad (Borås, Bollebygd, Mark, Ulricehamn) 14-15
Kungsbacka 15,1
Partille 14,8
Mölndal 14,3
Lerum 15,1
Härryda 15,4
Kungälv 14,4
Ale 15
Göteborg 15
Varberg 14,9
Källa: Hyresgästföreningen

Fakta Göteborg
I Göteborg omfattar kraven 28 000 lägenheter. Närmare 600 fastighetsägare står bakom. Till de största hör Ernst Rosén, Ivar Kjellberg, Skandia Fastigheter, Holger Blomstrand, HSB Göteborg, Gärdhagen UEB, Sigillet Fastighets AB, Bostjärnan, Källfelt Byggnads AB, Stefan Amlöv, Gunnar Lövgren Fastigheter samt Tobissongruppen.
Källa: Hyresgästföreningen

Föregående

Från Göteborg via världen när Sky High satte punkt i Dalarna

Nästa

Två nya isbrytare blir en stor när upphandling ändras