Fredrik Backman Sjöfartsverket Isbrytare
Fredrik Backman

Sjöfartsverket har nu tagit över den operativa driften av isbrytarna. Det skedde den 1 juli, vilket betyder att bemanningen av isbrytarna därmed gått över till Sjöfartsverket från bemanningsföretaget Viking Supply Ships i Stenungsund.
– Sjöfartsverket har alltid ägt isbrytarna och styrt deras dagliga operation, men sedan 2000 så har de bemannats av privata redare, säger till Spanaren Fredrik Backman, rederidirektör på Sjöfartsverket.

– De senaste åren har Viking Supply Ships i Stenungsund, bemannat och haft tekniskt styrande på isbrytarna, tillägger han.
Denna förändring uppmärksammades genom att representanter från Sjöfartsverkets ledning besökte fartygen.

Personalen välkomnades till Sjöfartsverket
Precis klockan 12.00, under måndagen, på isbrytarna Frej, Ymer och Idun i Luleå, på Oden i Helsingborg, Ale i Trollhättan och på Atle i Uddevalla bjöds de anställda ombord på lunch samtidigt som representanter för Sjöfartsverkets ledning höll tal för att uppmärksamma att verket nu den 1 juli 2024 tar över driften av isbrytarna.

”Nu rustar vi för framtiden”
– Idag kan vi äntligen välkomna isbrytarpersonalen till Sjöfartsverket. Att hantera driften i egen regi är viktigt för Sverige och för att kunna möta de högre krav som ställs på totalförsvar och beredskap. Nu får vi ett rederi som är mer än tre gånger så stort och jag ser fram emot att tillsammans med isbrytarpersonalen fortsätta rusta oss för framtiden, säger Fredrik Backman, rederidirektör på verket.

Flera faktorer bakom övertag av drift
År 2021 genomfördes en förstudie som visade att det har skett betydande förändringar i de krav som Sjöfartsverket har på sig när det gäller bland annat uppföljning, kontroll och säkerhetshantering. Sjöfartsverket tar därför över driften efter att det förlängda avtalet med den upphandlade leverantören Viking Supply Ships nu löper ut.

Tryggt med anställda som byter arbetsgivare
– Vi är glada över att de flesta har valt att följa med över, tillsvidare- som säsongsanställda. Det är en trygghet att isbrytarna bibehåller sina kompententa besättningar i övergången. Efter en lång process kan vi nu blicka framåt och tillsammans vidareutveckla de delar som påverkar driften, säger Ian Lewenhaupt, Fleet manager på Sjöfartsverket.
I och med verksamhetsövergången och den nya isbrytare Idun växer rederiet på Sjöfartsverket från cirka 70 till runt 250 personer.

Föregående

Hygget på Vättlefjäll chanslöst i finalen

Nästa

Stena Jutlandica tar täten med biodiesel