Ett förbättrat ekonomiskt läge efter tredje kvartalet redovisades för personbilstillverkaren Volvo Cars på torsdagsmorgonens onlinpresentation.
Rörelseresultatet steg med 75 procent till 6,1 miljarder kronor. Rörelsemarginalen förbättrades till 6,7 procent från 4,4 procent samma period 2022.

Omsättning för kvartalet blev 92 miljarder kr, en ökning med 16 procent jämfört med samma period förra året.

Dubbelt så många elbilar som för ett år sedan
Det förbättrade läget beror på en stark försäljnings- och intäktstillväxt, vilket i kombination med lägre kostnader för råmaterial och logistik ledde till ett stabilt underliggande rörelseresultat. Det anförde på presskonferens från Volvo Cars kontor i Stockholm VD Jim Rowan och finanschefen Johan Ekdahl.
Försäljningsandelen av helt elektriska bilar uppgick till 13 procent för kvartalet, nästan dubbelt så högt som under samma period 2022.

EM90 presenteras om två veckor
Volvoledningen tror på en i stort sett oförändrad rörelsemarginal för årets sista kvartal.
Om hörnet väntar nu produktions- och försäljningsstart av två nya elbilsmodeller, den mindre EX30 och den större EM90, den senare kommer att presenteras den 12 november.

Första EX30 levereras under fjärde kvartalet
Produktionen av EX30 inleddes under tredje kvartalet med förväntad leverans av de första bilarna under fjärde kvartalet. Därefter ökar produktion och leveranser markant under 2024.
Volvo Cars tillkännagav också på torsdagen, att denna mindre elSUV kommer att från 2025 tillverkas även på företagets fabrik i holländska Gent. Bilen tillverkas redan nu på en av företagets anläggningar i Kina.

Premiumpriser har kunnat behållas
Företaget uppger inte läget i orderboken för nya bilar men säger att den är ”stabil” och att de högre priserna, premiumpriserna, för bilar har kunnat behållas.
– När EX30 börjar levereras till kund kommer det att ytterligare öka Volvo Cars lönsamma tillväxt inom helt elektriska bilar, vilket företaget bedömer kommer att positionera dem väl jämfört med många av konkurrenterna, berättade Volvo Cars representanter på pressinformationen.

Tre helt nya elmodeller ut på vägarna 2024
Nästa år, 2024, kommer tre nya helt elektriska modeller ut på vägarna. EX30, som i dagarna börjar levereras till kund, och den 12 november lanseras vid ett direktsänt evenemang i Shanghai Volvo EM90, företagets hittills första MPV (Multi-Purpose Vehicle) i premiumsegmentet och EX90 som lanserades i slutet av förra året.
– Den provkör vi nu helt öppet eftersom bilen redan visats, berättade Jim Rowan. Därmed kan de sista kvalitetssäkringarna göras.

Sista dieselbilen byggs i början av nästa år
Det betyder att Volvo Cars på mindre än sex månader kommer att ha presenterat två helt nya bilar i två nya segment, utöver EX90.
Den sista dieseldrivna Volvobilen kommer att byggas i början av 2024 och planen är alltfort att företaget år 2030 ska sälja uteslutande helt elektriskt drivna bilar.

Föregående

Undantag i lagen ger snabbare start för återställning av E6

Nästa

Överlevnad efter hjärtstopp i Sverige ökar ständigt - Sahlgrenska ligger i topp