Dragorn 3
Två av Göteborgs nya, spektakulära byggnader, Våghuset och Karlatornet, pryder några av Marc Dagorns urnor.

Keramikern Marc Dagorn ställer ut urnor, fat och konstföremål i en separatutställning på Lerverk i Göteborg, ”Dialog med lera och saker omkring mig”.
Hantverksskickligheten imponerar – den som någon gång suttit vid en drejskiva inser att hans cirka en meter höga, smala, urnor är oerhört svåra att göra.

Marc Dagorn inspireras av naturen, människor, djur – och staden Göteborg, vilket speglas i utställningen.
– Jag tycker väldigt mycket om Göteborg – det är den vackraste staden i Norden, säger han, som är född i en fransk familj i Marocko men nu hunnit bo 47 år i Sveriges andra stad.

Karlatornet ett verk av makt och pengar – inte poesi
Ett par av urnorna, i olika storlekar, är utsmyckade med några av Göteborgs nya byggnader, Våghuset vid Järntorget och Karlatornet på Hisingen. Vad tycker han själv om dessa omdiskuterade byggnader?
– Jag har lärt mig att leva med allt som finns runtomkring, man kan inte stoppa utvecklingen. Karlatornet är skapat av män med makt och pengar och uttrycker drömmar som inte kommer från en poet, men någonstans är det också konst att kunna bygga ett sådant hus.

Dragorn 4
”Dialog med lera”. Ett ”självporträtt”. Pelaren är dekorerad med moln eftersom Marc är i sjunde himlen när han arbetar.

Kastanjerna vid Klippan en viktig källa till inspiration
Han pekar på sina urnor med göteborgsmotiv och visar hur de berättar en cirkulär historia, i gammal tradition.
– Det är keramikhistoria, så gjorde grekerna och romarna och även inkafolket. Och till exempel Picasso, skjuter Marc in.
Andra urnor och fat är utsmyckade med kastanjeblad, bambu och näckrosor, vilket blivit återkommande i Marc Dagorns motivvärld.
– Jag bodde i Majorna i Göteborg i många år och arbetade mycket på Konstnärernas Kollektivverkstad, KKV, vid Klippan och hade stora kastanjer utanför fönstren och inspirerades av bladens fina form.

Från Majorna till landet i Halland
Marc hade också butik och verkstad på Svanebäcksgatan i Majorna, men flyttade till landet för några år sedan och avvecklade då sin verksamhet där.
– Nu bor jag mitt i naturen, mellan Lindome och Kungsbacka. Där har vi höns. Jag trivs väldigt bra och har bland annat byggt en näckrosdamm. Det är den som jag avbildat på ett av faten.
En av vaserna på utställningen hedrar en av Marcs tuppar, Kålle, som dessvärre togs av en duvhök.

Jordgloben symboliserar vår bräckliga värld
Ett centralt verk i utställningen är ”Drömmen om fred”, en jordglob som omringas av människor som håller varandras händer. Jordgloben vilar på en oxiderad sockel.
– Globen symboliserar den bräckliga värld vi lever i, men också att drömmen om en bättre värld finns. Men den måste byggas på en rostig grund, säger Marc.

Drejaren i sjunde himlen med små lätta moln
Marc Dagorn har också med ett humoristiskt ”självporträtt” – en keramiker som sitter och arbetar längst upp på en drejad pelare. Verket heter ”Dialog med lera”.
– Pelaren symboliserar alla år jag själv har arbetat som keramiker och är dekorerad med små lätta moln. Det beror på att jag är i sjunde himlen när jag sitter och arbetar, jag tröttnar aldrig, säger Marc.
Utställningen pågår till och med den 23 september.

Dragorn 2
”Till minne av Kålle” heter vasen som hedrar Marcs tupp som dessvärre togs av en duvhök.
Previous

Medieföretagen blöder - hundratals tjänster i fara

Next

Privata värdarna vill chockhöja hyrorna med 12 procent