Reaktionerna på Idrottsgalans pristagare är många, negativa och förödande för juryresultaten.
– Att Armand ”Mondo” Duplantis blev utan pris var en klassisk kalkon, anser Johan Esk, Dagens Nyheters sportkrönikör.
– Näst störst i världen. Nollad i Sverige. ”Mondo” Duplantis är nummer ett i en av världens största sporter och nummer två av världens alla manliga idrottare, påpekar Johan Esk.

Idrottsakademien i första hand, men också Bragdjuryn, och de som röstade på Jerringpriset fick till kalkonen, när stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis inte fick gå upp och hämta en enda vinst när Sveriges bästa idrottare 2022 skulle prisas.

Bara Messi bättre än Duplantis av alla
420 sportjournalister i 113 länder hade en annan åsikt.
I slutet av året lät Internationella sportjournalistförbundet, AIPS, 420 journalister från 113 länder utse världens bästa idrottare under 2022.
På damsidan vann spanska fotbollsspelaren Alexia Putellas klart. På herrsidan vann Lionel Messi, Argentina, ännu tydligare.
Sedan kom Armand ”Mondo” Duplantis, Sverige. Tvåa.
– Av alla manliga idrottare i världen, tillägger Johan Esk

Bästa friidrottare i världen två år i rad
Då hade ”Mondo” redan utsetts till världens bästa manlige friidrottare för andra gången av Internationella friidrottsförbundet.
Henrik von Eckermann var andre svensk på AIPS-listan över årets idrottare i världen, han blev 24:a. Henrik blev precis som Armand utan pris på Idrottsgalan.

”Lägg ned Jerringpriset”
– Lägg ner Jerringpriset! säger till Spanaren, Peder Grell, journalist och tidigare mångårig medarbetare på Göteborgs-Postens sportredaktion.
– Det börjar bli fjantigt, tillägger han och kallar priset för tramspriset.
En avgörande invändning är hur representativa rösterna är för vad svenska folket i själva verket tycker. Med alla de möjligheter som numera står till buds att styra röstetalen kan resultaten av omröstningarna ifrågasättas. Tiden och tekniken har gjort omröstningsförfarandet överspelat.

Parodi enligt Alhaji Jeng
– Det blir en parodi på det hela, säger SVT-experten Alhaji Jeng i en kommentar om galan till SVT-nyheter.
– Att han (Mondo) inte vinner årets prestation eller årets manliga idrottare tycker jag är väldigt märkligt. Det blir lite att han bestraffas för att han är så bra, tillägger han.

Föregående

Gör om Jerringpriset - eller lägg ner

Nästa

Regionens samlade kontor - en inte fullt utnyttjad arbetsplats