Fjärrvärmegrävning Göteborg
Många mil med fjärrvärmerör har lagts ner under Göteborgs gator. Här i hörnet Fjärde Långgatan/Värmlandsgatan för några år sedan. Foto: Patrik Paulsson.

I Göteborg kommer fjärrvärmen att bli 3 procent dyrare nästa år. En ganska liten höjning om man jämför med andra städer i Sverige.
– Vår målsättning är att vara så konkurrenskraftiga vi kan, och inte höja för mycket, säger Daniel Stridsman, som arbetar med fjärrvärmen på kommunalägda Göteborg Energi.

Tittar man på fjärrvärmekostnader i Sverige kan man notera stora skillnader i taxor för nästa år. I Stockholm höjer Stockholm Energi med över 8 procent och Eon med 13 procent.
I Malmö blir viss fjärrvärme mer än 20 procent dyrare. Bolagen motiverar med att de minsann inte står fria från den allmänna prisökningen på energi.
Rysslands krig i Ukraina har påverkat priserna på restprodukter från skogsindustrin som är en av energikällorna och även avfallsförbränningen kostar mer i form av skatter och utsläppsrätter.

Blygsamma krav på avkastning underlättar
Att Göteborg Energi inte höjer med mer än 3 procent från 1 januari beror enligt Daniel Stridsman på att bolaget inte behöver leverera några maximala vinster till ägaren Göteborgs kommun, utan kan så att säga spä ut avkastningen på flera år.
– Vi kan på så vis få en jämnare prisutveckling på vår fjärrvärme och hålla oss inom vad vi mer eller mindre lovat för framtiden. Men på sikt kommer energin att fortsätta vara dyr, menar Daniel Stridsman. För åren 2024-25 kan man nog räkna med en prishöjning på 4,5 procent, tror han. 

Tillåtet att höja pris en gång om året
Prissättningen när det gäller fjärrvärme fungerar inte som för elpriserna, där vi är sammanflätade med kontinenten och där alla överföringsproblem och produktionsstörningar påverkar priset kraftigt. Fjärrvärmebolagen får bara höja priset en gång om året och måste säga till två månader i förväg och berätta vad höjningen blir.
Och i takt med stigande elpriser ser många fjärrvärmen som ett billigare alternativ, även på orter där större höjningar är på gång. Många nya kunder vill ansluta sig. Bolagen runt om i Sverige räknar med att antalet kunder som söker anslutning ökat med runt fem till tio gånger så många som innan elpriserna rusade i höjden.

Föregående

Dåliga storleksargument på GP:s ledarsida

Nästa

Nu renoveras Kalendervägen efter mer än fem års stillestånd