Hur man ljuger med statistik.
Om det skrev amerikanen Darren Huff en bok om redan 1957. Boken hade just de fem inledande orden som titel och blev tämligen omgående ett självklart inslag i kurslitteraturen bland världens statistikstudenter.
Ständigt skapas nya exempel på just det, hur man ljuger eller åtminstone gör allt för att vilseleda utifrån ett statistiskt underlag.
Den vanligaste metoden nuförtiden – särskilt inom media – är att genomföra en undersökning bland läsarna/tittarna/lyssnarna och sedan snabbt redovisa utfallet, inte sällan utifrån en förutbestämd vinkel. Ni vet, som man frågar får man svar.
Faktum är att detta har blivit ett allt populärare sätt att skapa nyheter som man dessutom kan vara säker på att vara först med.
Låt oss ta ett rykande färskt exempel, hämtat från Aftonbladet.
”Carl Bildt borde ta över efter Anna Kinberg Batra”, utropar en rubrik.
Självklart höjs åtskilliga ögonbryn.
Carl Bildt, finns han längre?
När Alliansen röstades bort för tre år sedan var han ett av flera tunga namn som lämnade den politiska scenen. Trodde vi.
Men nu vill alltså Aftonbladets läsare skaka liv i den före detta statsministern, utrikesministern, fredsmäklaren (nåja) med mera.
Undersökningen gjordes med hjälp av Inizio som ställt frågan till 1 400 slumpvis utvalda personer över 18 bosatta i Sverige.
Nu fick de som kontaktades förstås litet hjälp på traven. Närmare bestämt med en lista över individer att välja emellan.
Där finns nio namngivna personer. Högst upp på listan står det Carl Bildt.
Längst ner Irene Svenonius.
Förutom namnen ges ytterligare två svarsalternativ:
Någon annan, vem?
Tveksam, vet ej?
Undersökningen genomfördes i fredags och i lördags.
Om veckodagarna har någon betydelse får var och en spekulera i, men om frågan ställs till någon som börjat smutta på fredagsvinet eller lördagsgroggen ska man inte vara helt säkert på att omdömesförmågan är på topp.
Har det någon betydelse att Carl Bildts namn står överst bland alternativen?
Det kan man knappast bortse ifrån.
Har det någon betydelse att Carl Bildt varit verksam i de högsta politiska kretsarna sedan 1970-talet och bland mycket annat alltså varit statsminister under några år?
Alldeles säkert.
Har det någon betydelse att Carl Bildt är en superkändis, inte bara inom politiken? Hans privatliv och olika äktenskap har också vädrats rejält i den offentliga byken.
Har det någon betydelse att rimligen ytterst få ens hört talas om Irene Svenonius?
Listan innehåller också personer som bråkstaken Mikael Odenberg och seriösa kandidater till partiledarjobbet som Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. Det struntar Aftonbladets läsare i. De vill ha Carl Bildt. Påstår i alla fall tidningen.
Men vill läsarna verkligen det?
24 procent föredrar visserligen Bildt framför övriga namngivna.
Men den verklige vinnaren är – inte helt oväntat – ingen alls!
Mer än var tredje av de tillfrågade svarade: Tveksam, vet ej
Detta redovisar Aftonbladet på väl undanskymd plats, som det heter. Först i slutet av reportaget blir det uppenbart att de allra flesta ger blanka fasen i vem som blir näste moderate partiledare.
Fotnot: Mikael Odenberg lämnade en gång regeringen med buller bång eftersom han inte var nöjd med storleken på försvarsbudgeten. Nu tänker han kandidera som ordförande för Moderaterna.