onsdag, mars 22 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

Brottningen, Sveriges genom tiderna mest medaljtyngda olympiska idrott, styrs numera från Göteborg med omnejd.

"Zigge" - ställer upp ideellt. Foto: Thomas Svensson
”Zigge” – ställer upp ideellt. Foto: Thomas Svensson

Nyss avslöjade Spanaren att Kungälvspolisen Sara Eriksson Dikanda, med framgångsrik tävlingsbakgrund från Göteborgsklubbarna AK 77 och Örgryte, tar över som förbundskapten för damlandslaget. Nu har motsvarande tjänst för herrlaget tillsatts – och det jobbet går till Zigmunds Jansons, ÖIS.

”Zigge” fortsätter dock som tränare i Örgryte – och han gör det gratis.

– Det här är ett intresse jag brinner för och skulle jag ta betalt kunde jag få en känsla av att jag måste göra detta, säger han till Spanaren. Det finns inte mycket pengar i föreningen. Det som finns behövs i första hand för brottarna.

Och det går väldigt bra för sällskapet. I helgen avgjordes svenska mästerskapen och ÖIS hade sex brottare med. Det resulterade i ett guld, tre andra medaljer och två fjärdeplatser för denna turneringens bästa klubb.

Det finns förstås gott om ideellt arbetande idrottsledare, men att ett respekterat världsnamn som Jansons ställer upp på det viset är unikt. Han sköter elitträningen i ÖIS-lokalen fyra dagar i veckan plus tävlingar på helgerna. Den avlönade anställningen hos Svenska Brottningsförbundet blir på halvtid och ”Zigge” drar ner något på det ordinarie jobbet i Lerum, där han är idrottslärare på mellanstadiet och elevassistent på lågstadiet.

– Jag tror på en ljus framtid för svensk brottning, vi kommer att fortsätta plocka medaljer, säger Zigmunds Janssons, som flyttade från Lettland till Sverige för 17 år sedan och ännu tidigare brottades för Sovjetunionens ungdomslandslag.

 

Previous

Angered i värsta visselblåsarvädret förra året

Next

Nimbus inne i största omvälvningen sedan start

About Author

Cege Berglund

Idrottsjournalist sedan 60-talet. Har skrivit om nästan alla sporter, men inte dart eller hästpolo.

Check Also