En av landets mest berömda idrottsföreningar håller på att delas.
Örgryte Idrottssällskaps fyra sektioner ska bli var sin förening – men bara tre av dem vågar starta eget i nuläget.
Vart tar då pengarna vägen?
Skulder och tillgångar är ojämnt fördelade inom ÖIS.
Fotbollen är värst med över en miljon minus. Friidrotten är mest framgångsrik med drygt tre miljoner i kassan.
Problemet för friidrotten är att plånboken är gemensam.
När Örgryte IS friidrottsförening nu bildas, med alla de gamla medlemmarna, sker det för att rädda vad som räddas kan. Kommande inkomster från flera framgångsrika arrangemang stannar garanterat hos friidrottarna.
ÖIS friidrott har gått med en kvarts miljon plus vart och ett av de senaste tio åren. Allt arbete i samband med Göteborgsvarvet, Blodomloppet, Röd-Blå Vinter, Världsungdomsspelen och en del annat har varit ideelllt. Öis skakar fram 300 obetalda funktionärer när det behövs.
Friidrottens företrädare har till och med kunnat låna ut en miljon till fotbollen, som hamnade i svårigheter när fotbollsbolaget lades ner.
I och för sig har även friidrotten lånat lika mycket från huvudstyrelsen. Det skedde en annan tid, när fotboll gav pengar åt ÖIS medan friidrotten hade stora svårigheter och tvingades minska personalstyrkan. Lånet togs ungefär vid millennieskiftet, men var återbetalat fyra år senare.
Rekord i årsmöten
Under en följd av ordinarie och extra årsmöten har Örgryte IS tagit beslut om att bilda en så kallad alliansförening, där sektionerna ska ingå efter att ha bildat var sin egen klubb och därmed juridisk person.
Till alla sällskapets tidigare rekord kunde ett nytt läggas, i form av antal årsmöten under kortast möjliga period.
Så sent som hösten 2014 beslutade ett extra årsmöte att uppdelningen skulle ske 31 mars, inte som tidigare beslutat 1 januari 2015.
Vid det senaste, ordinarie, årsmötet meddelade fotbollens representanter att man hade för många åtaganden för att kunna genomföra nybildning innan fotbollssäsongen är över.
”Åtaganden” kan utläsas ”spelarkontrakt” för laget, som spelar i landets tredje division.
– Det är tröttsamt att alla beslut följs av reservationer som ”förutsatt att det råder ekonomisk balans”. Det innebär ju en obestämd framtid, säger friidrottstränaren Yannick Tregaro, som ifrågasatte tillvägagångssättet vid årsmötet i mars.
Tregaro är en av många uröisare och han lider.
– ÖIS är min kompis, fortsätter han, och det gäller både fotbollspelare, brottare och bowlare, men det är inte roligt att ha en kompis som snor mina pengar.
1 april finns tre nya klubbar och alla heter, på ett eller annat sätt, Örgryte.
Brottningssektionens ordförande, Thomas Svensson, känner sig splittrad:
– Jag har ingen egen långvarig tradition här, men jag träffar så många som har det och dom mår inte bra. Nu börjar vi om från noll.