När regionens revisorer begärde att få se vad deltagarna på thoraxklinikens konferens ätit och druckit försvann krognotorna. De har ännu inte kommit fram.

Därför kvarstår misstanken: I strid mot reglerna drack deltagarna vin och/eller sprit för 14 175 kronor – eller 345 kronor per person.

Inte heller maten under två dagars konferens var alldeles billig: 63 761 kronor.

Räkningen som hänvisade till två olika notor för förtäring gjorde revisorerna misstänksamma.  KLICKA för att förstora
Räkningen som hänvisade till två olika notor för förtäring gjorde revisorerna misstänksamma.
KLICKA för att förstora

Revisorernas uppdrag var att granska hur Sahlgrenska universitetssjukhuset efterlever regionens representationspolicy. Utöver intervjuer – där de ansvariga bland annat berättade att det händer att ansvariga får betala ur egen ficka om kostnaderna överstiger den gräns regionen fastställt – plockades 14 stickprov på räkningar som bokförts som representation.

Ett av stickproven gällde mat och dryck under thoraxkirurgens konferens i Marstrand förra sommaren.

På räkningen för förtäring hänvisas till två notor. Den ena med 12-procentig moms. Den andra med 25-procentig.

Det var det som fick revisorerna att misstänka att personalen från Sahlgrenska druckit alkohol på skattebetalarnas bekostnad i strid mot reglerna.

Revisorerna begärde att få se krognotorna. Det fick de inte.

Bland de fjorton stickproven finns ytterligare en räkning där det ”saknades … en specifikation över restaurangnotan” vilket på revisorsspråk ”gör att det inte kan bekräftas huruvida alkoholpolicyn efterlevdes eller ej”. I det fallet anges inte heller syftet med representationen eller vilka som deltagit.

Revisorerna riktade också en rad andra anmärkningar mot hur representation på Sahlgrenska och andra enheter som kontrollerades har hanterats.

Exempel från Sahlgrenska:

Mat vid ett regionmöte om barnhjärtsjukvård överskred den tillåtna gränsen på 60 kronor. Käket på Wasa Allé kostade betydligt mer: 604 kronor per person.

Kirurgdrink. Teckning: RAYMOND STÅHL
Kirurgdrink. Teckning: RAYMOND STÅHL

I ett annat fall finns inga namn på de nio som käkade hjort-tartar à 190 kronor och hälleflundra à 350 kronor på Dorsia Hotell & Restaurant. Något syfte med lunchen angavs inte. Gränsen för vad en lunch får kosta –  60 kronor – överskreds något. Notan slutade på 5 639 kronor inklusive alkoholfri dryck och en hundring i dricks.

Läs också: Revisionsdirektörens kommentar

 

Föregående

Thoraxkirurgens spritnota: revisionsdirektören svarar

Nästa

Kritik och miljökrav kan sänka vindkraftparken