Har ni tänkt på att det mesta har en egen dag nu?

Utom obehagliga saker som nageltrång eller armsvett, vad vi känner till.

Men som sagt: det mesta. Det är knappt så att årets dagar räcker till.

Och nu på lördag 13 april klämmer sig även Göteborgsbokens dag in i kalendern.

Göteborgsbokens dag är endagsmässan som presenterar och uppmärksammar böcker, författare, förlag och andra utgivare som bidrar till litteraturen om Göteborg, som vid det här laget är minst sagt diger.

Nyhet: Claes Rydholms skildring av Göteborg under 500 år

Viktigt eller värdelöst vetande?

Den frågan ställer sig t ex Claes Rydholm i sin nya bok om Göteborg under 500 år. Det låter onekligen spännande eftersom Göteborg inte grundades förrän i slutet av 1500-talet efter att ha funnits i förstadier i Lödöse 5 mil norrut längs älven och senare i Nya Lödöse, eller Nylöse i västra kanten av Gamlestaden.

Utan att ha läst boken vågar man sig nig på en gissning att de 157 sidorna innehåller både viktigt och värdelöst vetande från fem sekler med och kring Göteborg. En gissning som stärks av undertiteln Fakta och finurligheter kring folk och företeelser. En beskrivning av ett Göteborg ur ett annat perspektiv helt enkelt.

Mängder av föredrag

Men Göteborgsbokens dag bjuder även på en mängd föredrag i Hörsalen, inget längre än en kvart, med första start kl 10.20.

Så berättar t ex Sten-Göran Johansson om Riggbyggarna, epoken offshore på Götaverken Arendal.

Gudrun Nyberg representerar tre nya volymer i serien Hundra år i Göteborg med konstnärer, konsthantverk, design och idrott.

Dick Henriksson och Lennart Fougelberg berättar initierat om det klassiska rederiet Transatlantic under åren 1904-2004 – I krig & fred.

Peter Sandberg håller sig också till Göteborgs historia: Porten mot väst – ett rosat praktverk om stans historia från medeltid till i dag.

Om konstnären Artur Nilssons Göteborg har Spanaren berättat tidigare. Här drar Bengt Heinö i redaktionen för boken fram fler detaljer.

Ett sista exempel: Lisbeth Larsson uppmärksammar under en kvart Hundrade och en Göteborgskvinnor. Det ni.

Hela programmet återfinns på Landsarkivets hemsida.

Utdelningen av priset för årets Göteborgsbok sker kl 13.00 i Landsarkivets utställningshall.

Hela evenemanget arrangeras av Landsarkivet i samarbete med Göteborgs Hembygdsförbund. Gratis entré till allt under dagen.