Vägar Västra Götaland
Västra Götalands vägar är fjärde sämst i landet.

Vägstandarden i Sverige förbättras på många håll. Men utvecklingen i Västra Götaland har stannat av. I länet är närmare 15 procent av de statliga vägarna i mycket dåligt skick – fjärde högst i Sverige.
Det visar en ny rapport från branschorganisationen Transportföretagen.

– Vägarna i länet spelar en avgörande roll för både gods- och persontransporter. Bristande underhåll påverkar både framkomlighet och säkerhet, säger Anders Josephsson, näringspolitisk expert hos Transportföretagen.

Anders Josephsson Transportföretagen
Anders Josephsson

Fyra län ligger kvar på dåliga värden
Branschorganisationens analys visar att andelen statliga vägar i mycket dåligt skick har minskat från 13 till tio procent på fyra år.
Men det finns stora regionala skillnader. Jämtland, Dalarna, Västernorrland och Västra Götaland är de fyra län som har störst andel i mycket dåligt skick, medan Östergötland och Uppsala län har de den lägsta andelen med 2,7, respektive 3,8 procent.

354 miljarder ska satsas under elva år
Regeringen har aviserat en budgetökning på 48 procent, 354 miljarder, för drift, underhåll och reinvesteringar i statliga vägar under perioden 2026-2037.
Detta välkomnas av Transportföretagen.
– Satsningarna är välkomna, men det krävs uthållighet för att förbättringarna ska märkas, säger Anders Josephsson.

Jacob Sidenvall Riksförbundet M
Jacob Sidenvall

Även M ser positivt på regeringens satsning
Även Riksförbundet M välkomnar regeringens satsning. I den ingår även förbättring av järnvägsinfrastruktur.
– Vägnätet behöver prioriteras högre än vad som hittills skett, anser Jacob Sidenvall, pressekreterare hos M.
– Trafikverket får nu en tydlig beställning, ett hårt krav, från regeringen att ta igen underhållet av vägarna, vilket är helt i linje med vad vi drivit under flera år, säger han.

Större delen av vägnätet har överskridit sin livslängd
Stora delar av det statliga vägnätet är byggt före 1970 och har, enligt M, överskridit sin tekniska livslängd. Organisationen menar också att väginfrastrukturen varit underfinansierad i minst tre decennier och att underhållsskulden i det statliga vägnätet är 25 miljarder kronor.
– Industri finns i hela Sverige och vägnätet måste tåla tunga transporter hela vägen till råvarorna och produktionsanläggningarna. Det är glädjande att se detta vägval från politikens sida säger Jacob Sidenvall.