Det finns risk för att boende i Sveriges största bostadsrättsförening, den i nya Masthugget, får betydligt högre månadsavgifter framöver. Det beror på att Göteborgs kommun vill ha en mycket högre hyra för marken som husen står på.

Det kallas för tomträttsavgäld, den hyra som en husägare i det här fallet betalar till kommunen som äger marken. Enligt lag ska avgiften förhandlas om vart tionde år eller mer sällan. Hittills har bostadsrättsföreningen betalat dryga tre miljoner i årshyra, men nu har de nya kraven kommit. Och då handlar det om en årlig avgift om 25 miljoner kronor. Det skulle innebära att de boende får betala 50 procent mer i månadsavgifter för att kunna täcka kostnadsökningen, som uppgår till nästan 800 procent.

Regler utan möjlighet till förhandlingar
Det är Göteborgs kommuns exploateringsnämnd som har hand om att fastställa markhyrorna för de hus som står på ofri grund, som det heter. Ordföranden är socialdemokraten Robert Andersson Hammarstrand och han har full förståelse för att de är upprörda i Masthugget över den mycket kraftiga avgiftshöjningen:
– Självklart. Jag förstår dem helt och fullt. Men allt bygger på regler, och det är inte möjligt att vi politiker förhandlar. Vi har haft samtal med bostadsrättsföreningen, men det handlar inte om att förhandla om summorna, säger han. Snarare om reglerna.

Taxeringsvärdet slår igenom
Reglerna innebär att man utgår från markens taxeringsvärde, som ju är lite svårt att fastställa. Men grunden är att taxeringsvärdet bygger på värderingar och försäljningar av liknande mark i närheten. Då har man kommit fram till ett taxeringsvärde på 1,3 miljarder kronor, ett resultat av de kraftiga värdeökningar vi sett på bostäder och tomtmark under senare år. Att föreningen är så stor, hela nedre Masthugget, gör ju sitt till. Men man förstår här att kommunens inkomster från tomträttsavgälden är en betydande inkomst, som kan användas till allt det som kommunen ska sköta.
Förra gången som tomträttsavgälden skulle fastställas gick ärendet till domstol, då tyckte domstolen att taxeringsvärdet var för högt och sänkte det. Nu har bostadsrättsföreningen åter sagt nej till kommunens bud och ärendet landar hos mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Föreningen hoppas att deras argument för att sänka avgiften ska påverka domstolen.

Marken är ändå osäljbar
Föreningen menar att det är helt tokigt att värdera marken utifrån vad alla prisspekulationer de senaste åren gett upphov till. Ingen kan ju sälja marken som husen står på.
Men marken är en bra inkomstkälla för Göteborgs kommun.
Hur bra får nu domstolen avgöra.

Previous

Hur ser framtiden ut för Svenska Amerikalinjens sista representant?

Next

This is the most recent story.