Bränno Återvining Rödsten Södra hamnplan
Södra hamnplan sedd från andra hållet. Här försvinner möjligheterna till återvinning från och med sjunde januari nästa år.

Från och med den 7 januari 2025 blir Brännö av med sin kretsloppsplats vid hamnen i Brännö Rödsten.
Då upphör möjligheten att slänga glas och returpapper samt brännbart och obrännbart grovavfall.
Bakgrunden är att kretsloppsplatsen under sommaren flyttades cirka hundra meter. Bygglov var på plats, men sedan grannar överklagat den nya placeringen har länsstyrelsen upphävt beslutet och bygglovet har fått avslag.
Upprördheten är stor på ön.

På Brännö i Göteborgs södra skärgård har avfallshanteringen länge varit ämne för diskussion, bland annat för att ön ännu inte har en komplett återvinningsstation, det finns till exempel inte någon insamling för återvinning av plast, metall och papp.

Flytten till ny plats leder till totalstopp
De öbor som velat avfallssortera korrekt har varit tvungna att ta med detta till kretsloppsplatser på grannöarna eller till fastlandet. Flytten i somras skulle just göra plats för dessa kärl. Nu blir det istället så att kretsloppsplatsen dras in helt och hållet under oöverskådlig tid.
Hamnområdet i Brännö Rödsten arrenderas av Stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs stad. Marken ägs av Brännö bys samfällighetsförening.

Emma Hilmersson Enhetschef Kretslopp och vatten Göteborgs Stad
Emma Hilmersson

Upphävt bygglov kräver att behållare flyttas bort
Emma Hilmersson är enhetschef på förvaltningen Kretslopp och vatten inom Göteborgs stad och ansvarig för avfallsinsamlingen i Göteborgs södra skärgård.
Hon förklarar att eftersom länsstyrelsen upphävt bygglovet så måste containrarna nu bort från den nuvarande placeringen på södra hamnplan.
– Vi har överklagat länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen och dialog pågår med alla berörda förvaltningar i Göteborg. Vi diskuterar bland annat detaljplaneändring för att möjliggöra avfallshantering på platsen, säger Emma Hilmersson.
– Vi diskuterar även nedskräpningsrisker tillsammans med miljöförvaltningen.

Omöjligt att flytta tillbaka till gamla platsen
Dessvärre går det inte att flytta tillbaka avfallscontainrarna till norra hamnplan, där de tidigare stod, bland annat för att det området nu arrenderas ut för andra ändamål.
Dessutom lossar fraktfärjorna gods på norra hamnplan och det har länge funnits önskemål om att fraktverksamheten av säkerhetsskäl inte ska dela område med återvinningsstationen.
De två hamnplanerna avskiljs av en bergsknalle.

Det finns inga alternativa platser att tillgå
Kretslopp och vatten har undersökt andra tänkbara platser på Brännö som kan lämpa sig för grovavfallsinsamling och återvinning men inte funnit att det finns några alternativ till hamnen i Rödsten, framför allt för att Brännös vägar är för smala och klena för den tunga trafik som krävs för att transportera stora containrar.

Hänvisar till fastlandet eller grannöarna
Vad händer nu?
– Om man vill få grovavfall hämtat på Brännö efter den 7 januari så måste man beställa en container eller storsäck till sin adress på Brännö och betala enligt avfallstaxan. I övrigt måste vi hänvisa till återvinningscentralerna i Göteborg, Styrsö Skäret eller någon av de andra kretsloppsplatserna i skärgården, säger Emma Hilmersson.
Hur lång tid tror du att Brännö kommer vara utan kretsloppsplats?
– Jag vet inte hur långa handläggningstider Mark- och miljödomstolen har.

Ständigt störande oväsen från södra hamnplan
Sedan beslutet att dra in kretsloppsplatsen blivit känt har diskussionens vågor gått höga bland brännöborna i sociala medier. Men samtidigt ger många stöd till de omkringboende som överklagat den nya placeringen på södra hamnplan – de flesta förstår att fler människor nu störs av oväsen från återvinningsstationen.
Eva Sundén bor allra närmast kretsloppsplatsens nya placering, hennes tomt gränsar till glasigloorna och hennes familj har överklagat flytten av containrarna. Hon har bott hela sitt liv på Brännö och bedyrar att hon och hennes man Hans inte är några griniga människor som vill sabotera för övriga brännöbor. Men som läget är nu har ljudnivån när framför allt tomglas slängs i glasigloorna blivit olidlig, menar hon.
– Ljudet går rätt igenom vårt hus och i somras var det helt omöjligt att sitta ute i trädgården. Det är som om vi skulle bo mitt i västlänksbygget, så upplever vi det, säger Eva Sundén.

Ljud av glaskross nästan dygnet runt
– Det låter även förfärligt när locken till containrarna lyfts upp och sen släpps ner i fritt fall – pang!
– Men ljudet av glaskross är mer kontinuerligt och pågår under större delen av dygnet, folk tar med flaskor och slänger före klockan sex på morgonen, när de är på väg till båten, och en del människor tar sena kvällspromenader och gör sig av med tomglasen efter midnatt, förklarar Eva Sundén och säger att glasigloorna ju är lätta att flytta. Hon har själv några förslag till alternativa placeringar.
– Enklast skulle vara att sätta dem längs väntkurens ena kortsida vid Brännö Rödsten. Förslagsvis då längs södra kortsidan, längst bort från närboende grannar.
– Det är mitt bästa tips till Kretslopp och vatten, säger Eva Sundén.

Previous

Chalmers: "IVAs utnämning bevis på vår förmåga att skapa konkreta lösningar"

Next

This is the most recent story.