I hyresnämnden vann hyresgästerna på Siriusgatan i Bergsjön en delseger.
Nämnden satte stopp för hyresvärdens planer att renovera badrum genom att sätta in kakel och klinker.
Men hyresvärden, kommunala Familjebostäder valde, att överklaga till Svea hovrätt som nu ger grönt ljus.
– Den här domen visar på att hyresgästernas intressen behöver väga tyngre när ombyggnadsarbeten prövas rättsligt. Det får inte vara så att hyresgäster tvingas flytta på grund av att renoveringar innebär stora hyreshöjningar för att en hyresvärd vill höja standarden på ett sätt som inte är nödvändigt, säger Ronny Bengtsson, som är regionordförande för Hyresgästföreningen i västra Sverige.
Renoveringen ger hyreshöjning på cirka 15 procent
Familjebostäder har under de senaste åren byggt om entréer och balkonger, bytt fönster och fräschat upp utemiljöer. Den renoveringen innebär en hyreshöjning på cirka 15 procent som fasas in en period på fem-sex år.
Fuktskador krävde ytterligare fördyrande renovering
I samband med den renoveringen upptäckte Familjebostäder fuktskador i flera lägenheter som behövde renoveras tidigare än planerat.
Bolaget ville utrusta badrummen med kakel och klinker. Något som skulle innebära ytterligare en hyreshöjning på cirka 15 procent.
Men i hyresnämnden tog det bom stopp. Med tanke på hyresgästernas ekonomiska situation förbjöd nämnden kakel och klinker. Ett något oväntat beslut eftersom hyresvärdar vanligen brukar få grönt ljus för sådana åtgärder.
”Man bör kunna förvänta sig mer av ett allmännyttigt bolag”
Men Familjebostäder gav inte upp utan valde att överklaga till Svea hovrätt som nu ger bolaget rätt att genomföra sina renoveringsplaner.
– Hyresgästerna behöver ett starkare skydd i lagstiftningen. Men vi tycker också att det är anmärkningsvärt att ett kommunalt bolag väljer att överklaga beslutet från hyresnämnden och på så sätt tvinga fram renoveringar som många hyresgäster inte har råd med. Jag tycker man kan förvänta sig mer av ett allmännyttigt bolag som styrs av rödgröna politiker, säger Ronny Bengtsson.